"Nem lenne jó, ha tagadnám, hogy ez koalíciós feszültséget okoz"

Infostart
2006. november 28. 19:39
Az MSZP új fővárosi frakcióvezetője szerint koalíciós feszültséget jelent az a főpolgármesteri levél, amelyben Demszky Gábor nem fogadja el helyettesének a szocialisták jelöltjét, Gy. Németh Erzsébetet. Steiner Pál az InfoRádiónak kijelentette: nincs okuk visszavonni Gy. Németh Erzsébet jelölését.
Hogyan értékeli Demszky Gábor levelét?

Alaposan el kell olvasni a levelet, és van egy egyeztetési mechanizmus is. Ebben a pillanatban ennyit tudok mondani. A szocialista frakció nagyon komolyan gondolja, hogy azt ajánlja a koalíciós partnernek: fogadja el Gy.Németh Erzsébetet főpolgármester-helyettesnek.

A levél szerint viszont Demszky Gábor nem fogadja el, azzal indokolva, hogy Gy.Németh Erzsébet nem tájékozódott eléggé a szakterületén, az egészségügyben, valamint konfrontatív a személyisége. Ez mennyire valós indok?

Demszky úr nagyon régóta dolgozik együtt Gy.Németh Erzsébettel. Ez egy szubjektív vélemény, kétségkívül az egy helyes megállapítás, hogy Gy.Németh Erzsébet mindig is rendkívül erőteljesen képviselte a frakció álláspontját a képviselőcsoport vezetőjeként. Ez nem lehet akadály. Ami pedig a tájékozódást illeti, az szintén egy szubjektív kategória, hiszen több ciklus óta közgyűlési képviselő, frakcióvezető: nem hiszem, hogy most találkozott először azokkal az ügyekkel, amelyeket később meg kell oldania, főleg az általunk javasolt főpolgármester-helyettesi feladatkörben, azaz a kultúra kérdéskörében. Abban reménykedem, hogy főpolgármester úr megváltoztatja álláspontját.

Ha mégsem, akkor lesz új jelöltjük, vagy ragaszkodnak Gy.Németh Erzsébethez?

Nincs okunk változtatni Gy.Németh Erzsébet jelölésén.

Mennyire veszélyeztetheti a kialakult helyzet a koalíciós együttműködést?


Nem lenne jó, ha tagadnám, hogy ez koalíciós feszültséget okoz, annál is inkább, mert mérlegeltük a koalíciós megállapodás valamennyi lényeges pontját, tartalmát. Minden egyes szóban megállapodás született, ehhez képest ez egy új körülmény.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást