Sólyom: túl sokan élnek a megosztottságból

Infostart
2006. november 25. 10:17
Elengedhetetlennek tartja az október 23-án történt rendőri túlkapások kivizsgálását a köztársasági elnök.

Sólyom László a Népszabadság című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: egyetért azzal, hogy a törvénysértések ellen a legszigorúbban fel kell lépni, de a békés tüntetők jogait is garantálni kell.

Az államfő bírálta a budapesti rendőrfőkapitányt, mert szerinte Gergényi Péter a zavargások után olyan hangnemet használt, amilyet a rendszerváltozás óta nem hallott.

Mint mondta: nyugalomra van szükség, de a nem a félelem némasága árán.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy továbbra is morális válság van Magyarországon, mert alapvető normák váltak bizonytalanná.

A pártpolitikai megosztottság elviselhetetlen mértékű lett, pedig a demokrácia alapkérdéseire adott válasznak ugyanannak kell lennie a jobb- és a baloldalon - vélekedett Sólyom László.

"A megosztottságból fakadó indulat és elfogultság egyre többször felülírja az elveket" - mondta.

Sólyom László szerint a megosztottság "már az emberek józan eszét veszi el", mert a szembenállás intézményesült.

"Túl sokan élnek abból, hogy működtetik a nyilvánosság azon intézményeit, amelyek arra szolgálnak, hogy ezt a megosztottságot a saját híveikben fenntartsák" - tette hozzá.

A köztársasági elnök azt mondta: tudomásul vette a kormányfő balatönőszödi beszéde miatti bocsánatkérését, de szerinte Gyurcsány Ferencnek azt is ki kellett volna mondania: nem lett volna szabad hazudni.

Kifogásolta ugyanakkor a Fidesz és a KDNP képviselőinek magatartását is, amiért rendszeresen kivonulnak az országgyűlés üléséről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást