Habozik a kormány kórház-ügyben

InfoRádió / MTI
2006. november 15. 16:30
Nem született döntés a kormány ülésén a kórházak átalakításáról - közölte a kormányszóvivő. Mikola István örömének adott hangot. A nyugdíjak négy százalékkal emelkednek januártól.

Danks Emese azt mondta: a kabinet meghozta az alapdöntéseket, de néhány részletkérdést még tisztázni kell.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a kormány döntött a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 2007 januári 4 százalékos emeléséről.

Hozzátette: az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár.

Hangsúlyozta: az özvegyi nyugdíjra jogosultak a szokásos éves emelésen felül további, mintegy 10 százalékos emelésre számíthatnak, az 1988 előtt nyugdíjba vonultak ellátása pedig - a nemtől és a ledolgozott évektől függően - emelkedik; a legrosszabb helyzetben lévőknél ez elérheti a 11 és fél százalékot.

A Fidesz megdöbben, és örül

Aszódi Pál fideszes képviselő lesújtónak és döbbenetesnek nevezte az átlagosan 4 százalékos nyugdíjemelést. A politikus hangsúlyozta: jövőre hét százalék lesz az infláció, így az emelés szinte semmit nem kompenzál.

A Fidesz örül, hogy a kormány nem fogadta el a kórházak szerkezetátalakításával kapcsolatos előterjesztést - mondta Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke közölte: talán mód nyílik szakmai egyeztetésre, a tervezet újragondolására.

Közölte: a Fidesz továbbra is az átalakítás szakmai megalapozás mellett van, amelyre - a politikus szerint - hosszabb időre van szükség, és figyelembe kell venni az egyes régiók népegészségügyi mutatóit.

A nyugdíjas-szervezet elfogadja

Barátsággal fogadhatók a most beharangozott döntések - közölte a Nyugdíjasok Országos Egyesületének elnöke.

Jankovics György szerint nem az a mérlegelési szempont, hogy elég, vagy kevés, abból kell kiindulni, hogy mit ír elő a törvény, a tervezett béremelésből és inflációból pedig ez a négy százalék jön ki. Ha alultervezték a béremelést és/vagy az inflációt, jön a kompenzálás novemberben.

Az egyesületi vezető megnyugtatónak nevezte, hogy a kormány tartja a szavát a nyugdíjkorrekciós törvénnyel kapcsolatban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Lajos a törvényjavaslatról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást