Ha van hely és pénz, továbbra is bárhol kezeltethetjük magunkat

Infostart
2006. november 10. 13:46
A kormány azt szeretné, ha mindenki a területileg illetékes szolgáltatónál venné igénybe az egészségügyi ellátást, de máshol is kezeltethetjük magunkat, ha az intézménynek van szabad kapacitása, nekünk pedig pénzünk.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elmondta: az egészségügyi törvénytervezet szerint alapvetően annál a szolgáltatónál lehet majd igénybe venni az ellátást, amely kötelezett a területi ellátásra. Ez lehet a pácienshez legközelebb eső három intézmény egyike, de bizonyos ellátásoknál ennél messzebbre kell menni.

Ugyanakkor más szolgáltató sem tagadhatja meg a betegek ellátását, ha van szabad kapacitása - tette hozzá Horváth Ágnes.

Ha valaki a járóbeteg-szakellátást nem a hozzá legközelebb eső három intézmény valamelyikében veszi igénybe, akkor a vizitdíj összegét kell kifizetnie; ha fekvőbeteg-ellátást vesz igénybe máshol, az egészségbiztosító által meghatározott ellátási összeg 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kell fizetnie.

Gyógyszergyártók: akár háromszor többet kell adózniuk

Az idei 22 milliárd forintos gyógyszertámogatásnak akár a háromszorosát is megfizettetheti a gyártókkal az állam. Az egészségügyi tárca tervei szerint az olcsóbb gyógyszerekre 14 százalékos, a drágábbakra 16 százalékos adót vetnének ki - mondta Horváth Ágnes.

Az államtitkár hangsúlyozta: meg akarják osztani a gyógyszerkasszával kapcsolatos felelősséget a gyártókkal, a forgalmazókkal, a biztosítóval, a gyógyszert rendelő orvosokkal és a betegekkel.

Ennek keretében kell a gyógyszergyártóknak rabatot fizetniük az egészségbiztosítónak - tette hozzá.

A gyártók szerint azzal, hogy a drágább gyógyszerek után több adót kell fizetni, az új, hatékonyabb terápiás készítmények drágábbak lesznek.

Horváth Ágnes szerint ugyanakkor az olcsó, generikus készítmények gyorsabb befogadásával ésszerűbbek használják fel a forrásokat, hogy maradjon elegendő pénz az új készítményekre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Ágnes az ellátási rendszerrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Ágnes a gyógyszergyártók adóztatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást