Átalakítják a kórházi struktúrát

InfoRádió / MTI
2006. november 10. 16:10
Már a jövő héten megvitathatja a kormány a kórházi struktúra átalakításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos a Liberális Egészségügyi Tanács ülése után azt mondta: a kabinetnek olyan programot kell elfogadnia, amely hosszú távon garantálja az intézmények biztonságos működését és finanszírozhatóságát.

A tárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat alapján csökkene a szakmai és területi egyenlőtlenség az ágazatban.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a kórházfejlesztési törvényjavaslat a kiemelt intézmények esetében meghatározza a minimális kapacitásokat, ami garantálja a biztonságos, magas szintű ellátást.

Az ezen túli kapacitásokról szóló döntést a regionális egészségügyi tanácsok hozzák meg.

A szakmai egyeztetések már négy hónapja zajlanak, a tulajdonosokkal történő egyeztetés ezen a héten kezdődött meg - tette hozzá.

Molnár Lajos kiemelte, hogy az uniós források soha nem látott lehetőségeket jelentenek az egész egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére és európai színvonalúvá tételére, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a pénzeket az eddigieknél hatékonyabban és racionálisabban használják fel.

Az egészségügy forrásairól egyelőre nincs végleges döntés; a becslések szerint a regionális operatív programokból 400 milliárd forint feletti összeg jut majd az ágazatra.

Kérdésre válaszolva a szakminiszter közölte: még nincs döntés a több biztosítós rendszer bevezetéséről, a kormánynak az év végéig kell határiznia a biztosítási rendszer fejlesztésének irányáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást