Mozgalmas szombatja lesz a rendőröknek

Infostart
2006. november 2. 15:29
Szerdán lejárt az '56-os forradalom leverésének 50. évfordulójára tervezett tüntetések és megemlékezések bejelentési határideje. Az már biztos, hogy november 4-én mozgalmas napra és sok útlezárásra számíthatnak a fővárosiak.

A forradalom bukásának ötvenedik évfordulója alkalmából mintegy harminc budapesti rendezvényre vonatkozó bejelentés érkezett a rendőrséghez.

A parlamenti pártok közül a Fidesz a jubileumra és "az október 23-ai rendőrtámadás áldozataira" is emlékezik szombaton. A párt által szervezett fáklyás felvonulás a Terror Házától az Astoriáig halad majd.

Az MSZP az 1956-os forradalom emlékművénél ünnepel. A szocialisták arra kérik szimpatizánsaikat, hogy egy-egy szál virágot vigyenek az Ötvenhatosok terére.

Hasonló megmozdulásra készül az MDF: a párt is az Ötvenhatosok terére, illetve a műszaki egyetem melletti emlékműhöz várja az emlékezőket.

A belvárosi Szabadság téren több szervezet, a Magyarok Világszövetsége és az Ifjú Magyarok Egyesülete is demonstrációt tervez, és este oda vonulnak a Budaházy Baráti Kör és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szimpatizánsai is.

A szomszédos Nádor utcában az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Vértanúk terén a Nagy Imre Társaság, a Vörösmarty téren pedig a Nemzeti Fórum kért területfoglalási engedélyt.

A pesti rendezvények mellett Budán is lesznek megmozdulások. A MIÉP a XII. kerületi Turul emlékműnél, a Politikai Elítéltek Közössége pedig a Petőfi híd budai hídfőjénél szervez megemlékezést.

A rendőrség valamennyi bejelentést tudomásul vette, mivel az azokban foglaltak megfeleltek a gyülekezési törvény előírásainak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást