A magyarok kétharmadát diszkriminálják a munkahelyén

Infostart
2006. november 2. 05:14
Magyarországon a munkahelyi diszkrimináció aránya az egyik legmagasabb Európán belül - derül ki a Kelly Services személyzeti tanácsadó cég 28 országra kiterjedő felméréséből. A hátrányos megkülönböztetés leginkább az idősebb korosztályt és a nőket érinti.

A magyarországi megkérdezettek 65 százaléka úgy érzi, hogy érte hátrányos megkülönböztetés az elmúlt 5 évben a munkahelyén.

A munkahelyi diszkriminációt Magyarországon egy 2003-ban életbelépett jogszabály tiltja. Ennek megfelelően azokat az ügyeket lehet kivizsgálni, amikor egy munkavállalót olyan emberekkel szemben ér hátrányos megkülönböztetés, akik hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ő - mondta el az InfoRádióban az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke.

Sokan érzik úgy, hogy sérelem érte őket, a jog mégsem ad lehetőséget ezek kompenzálására - mondta Demeter Judit.

A hatóság másfél éve működik, ezalatt több mint 1100 ember kért itt tanácsot. A második érben arányaiban dupla annyian fordultak a jogvédőkhöz, mint az elsőben.

Demeter Judit szerint a jogi eszköz nem az egyetlen a munkahelyi diszkrimináció felszámolására. Mint mondta, Magyarországon több évtizede rögzült gyakorlaton kell változtatni, ezt a célt pedig az oktatás, az emberek tájékoztatása is szolgálhatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást