Nem az a kérdés, hogy fizessünk-e, hanem az, hogy hogyan

Infostart
2006. november 1. 11:29
Rosszak az ellenzék által népszavazásra bocsátott kérdések - mondta a Deloitte Rt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban. Szerinte az emberektől azt kellene megkérdezni, hogy magasabb adókkal vagy közvetlenül akarnak-e fizetni az oktatásért, az egészségügyért. Mert sem a tanár, sem az orvos nem dolgozik ingyen.

Simor András, aki a már megszűnt Konvergencia Tanácsnak is tagja volt, azt mondta: az elmúlt 16 évben egy igen fontos témát nem érintettek a politikusok a választási kampányok során. Nem vitatták meg, hogy Magyarország egy skandináv típusú államot, vagy egy brit típusút alakítson-e ki.

Azaz hogy magas adót mellett nyújtson viszonylag sok szolgáltatást polgárainak, vagy mérsékelje a terheket, úgy hogy közben számos dologért az embereknek a pénztárcájukban kell nyúlniuk.

Mint mondta, az embereket nem szabad arról kérdezni, hogy akarnak-e fizetni például a felsőoktatásrét, mert egyértelmű, hogy nem. Arra kellene válaszolniuk, hogy hogyan akarnak fizetni érte, hiszen az oktatás nincs ingyen.

A szakértő szerint a magyar társadalom illúziókban él, amikor azt akarja, hogy a lehető legkevesebb adófizetés mellett a lehető legtöbbet kapja az államtól. Ahol alacsonyabbak az adók, ott az állam is kevesebb szolgáltatást nyújt ingyen.

Megvalósítható-e egyáltalán?

A konvergenicaprogramot mindenképpen végre kell hajtani, bár a jelenlegi feszült helyzetben ez nagyon nehéz lesz - mondta Simor András.

"Nem tudom megítélni, hogy meg lehet-e ezt a programot ilyen feszült helyzetben csinálni, amikor napról napra tüzet kell oltani, és a kormány igazából folyamatosan védekezett az utóbbi hetekben" - jelentette ki, de hozzátette: csak azt tudja, hogy a kitűzött célokat muszáj elérni.

Szerinte arról lehetne éppen vitázni, hogy a program elemei megfelelőek-e, a jelenlegi helyzetben viszont erre nincs idő. Ahhoz ugyanis azonnal cselekedni kell, hogy az Európai Uniós a lehető leghamarabb egyenrangú félként tekintsen Magyarországra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Simor András 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Simor András 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást