Gyurcsány újabb szakértői testületet hoz létre

Infostart
2006. október 30. 17:09
A kormány szakértői testületet hoz létre az elmúlt hetek eseményeinek elemzésére - jelentette be a miniszterelnök napirendi előtt felszólalásában az Országgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a kormány azért hozza létre a szakértői testületet, mert álláspontja szerint nem egyszerűen jogi kérdésről van szó, hanem egy sokkal összetettebb jelenségről, amelynek történeti, tömeglélektani és társadalmi összetevői is vannak.

A kormányfő hozzátette: a testület tagjai jogászok, szociológusok, kriminálpszichológusok, tömeglélektannal foglalkozók, a nemzetközi tapasztalatokat ismerő szakértők lesznek. A bizottság vezetőjének Gönczöl Katalin kriminológust kérik fel.

Gyurcsány Ferenc, akinek beszéde előtt ismét kivonult az ellenzék, azt mondta: a kormány visszautasítja a rendőrséget ért politikai vádakat.

A miniszterelnök hozzátette: a rendőrség fellépése október 23-án törvényes, indokolt és arányos volt.

Korábban a kormányfő egy héromfős szakértői testület felállítását jelentette be, amelynek feladata a gyülekezési törvény felülvizsgálata.

Reagálások


Navracsics Tibor, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem összeköt, hanem szétválaszt, mert nem közös célokat keres, hanem ellenséget nevez meg és diszkreditál, hogy így próbálja saját kormányzását igazolni.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint ahhoz, hogy az utcán rend legyen, a fejekben is rendnek kell lennie.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a rendőrségnek nem tudja megfékezni a randalírozókat, de a békés tüntetőket sem védi meg.

Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese viszont úgy vélekedett: a Fidesz ideológiai muníciót ad az erőszakos, agresszív fellépésre, mert már 10 éve arról beszél, hogy a baloldali kormányok illegitimek.

Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint nem randalírozni és értelmetlen vitákat kell folytatni, hanem dolgozni.

Gönczöl: eljárási szabályokat dolgoznak ki

Gönczöl Katalin elmondta: a kormányfő felkérése alapján a bizottság a további eljárási szabályokat dolgozza ki.

Hozzátette, a testület munkája mindenre, így gyakorlati jellegű javaslatok megtételére, illetve a jogalkotási javaslatok kidolgozására egyaránt kiterjed.

A kriminológus professzor kitért arra is, hogy a bizottság munkája nem nyilvános.

A testület várhatóan január elejéig tevékenykedik, utána juttatják el javaslataikat a kormánynak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást