A tüntetés megítélése pártpreferencia kérdése

Infostart
2006. október 30. 17:52
A megkérdezettek 52 százaléka szerint nem volt méltó a forradalom 50. évfordulójához az 1956-os eseményekre emlékező állami ünnepségsorozat. Ez derül ki a Századvég és a Forsense közös, október 24. és 27. között végzett telefonos gyorsvizsgálatából. Az 522 ember megkérdezésével készített felmérés hibahatára 4 százalék.

A válaszok a pártpreferencia alapján erősen megoszlanak; az összes megkérdezett 64 százaléka értett egyet a Kossuth tér hétfő hajnali kiürítésével, ugyanakkor a Fidesz-szimpatizánsok ugyanekkora hányada ítélte el a rendőrség intézkedését.

Az október 23-ai összecsapásokért a válaszadók 24 százaléka szerint elsősorban a tüntetők, 41 százalék szerint a rendőrség felelős; a Fidesz szavazók több mint fele szerint ugyanakkor egyértelműen a rendőrség, a szocialisták támogatóinak 86 százaléka szerint viszont a tüntetők a felelősek a történtekért.

A rendőri intézkedéseket minden második válaszadó tartotta szakszerűnek, a kialakult helyzetért ugyanakkor a megkérdezettek 49 százaléka a kormányt, 47 százaléka az ellenzéket tartotta felelősnek.

A válaszadók 85 százaléka hallott a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről, amellyel a megkérdezettek többsége egyetértett.