Új alkotmányt akartak a várbeli tüntetők

InfoRádió / MTI
2006. október 28. 20:59
Rendben lezajlott a budai Várban tartott kormányellenes tüntetés, amelyet a szervezők alkotmányozó nemzetgyűlésnek szántak. A mintegy ezer ember előtt a szónokok bejelentették, hogy szavazást tartanak arról, szükség van-e új alaptörvényre és november 25-én rendszerváltó országos népgyűlést tartanak.
Saját Magyarországot építenek

A Szent Korona eszméje mentén felépített új politikai intézményrendszert kíván alkotni egy hónapon belül a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 - jelentették be a tüntetők.

A mintegy ezer ember előtt a budai Mátyás-templom és a Halászbástya közötti területen megtartott rendezvény fő üzenetét Toroczkai László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik politikai ügyvivője fogalmazta meg. "Nem ért véget a hatalom leváltását célzó háborúnk", azt folytatni fogjuk - mondta.

A "Gyurcsány-féle Új Magyarországgal" szemben, felépítjük a mi régi Magyarországunkat - tette hozzá -, mindezt a Szent Korona tanának eszméje mentén.

Munkacsoportok alakulnak, és "a nép akaratából" november 25-re , "párhuzamos intézményrendszert" teremtenek, aznap "rendszerváltó országos népgyűlést" tartanak - mondta Toroczkai László, kifejtve, hogy "saját oktatást, saját parlamentet, saját kormányt építenek".

A rendezvényen bejátszották Budaházy György üzenetét is, amelyben a rendőrség által körözött férfi "csodálatosnak" nevezte az október 23-i "hősi népi felkelést", és az Árpád-sávos zászlót a "mostani forradalom igazi jelképéként" említette.

Már országos elnökség is van

A demonstráción felszólalt Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 másik ügyvivője is, aki megosztotta a hallgatósággal, hogy megalakult az "új alkotmányt kidolgozó" országos elnökség, amelynek egy hónapja van arra, hogy megalkossa az elképzeléseiket tartalmazó új tervezetet és koordinálja az elkövetkező napok tüntetéseit.

A Forradalmi Nemzeti Bizottmány egyik tagja felhívásában azt közölte, szeretnék, hogyha az Európai Unió "minimalizálná a viszonyát" Gyurcsány Ferenccel, és ha egységesen elítélné az októberi 23-i "rendőri brutalitást".

A rendezvény végén a résztvevőknek felajánlották, szavazólappal nyilvánítsák ki szándékukat, támogatják-e a főszervezőket abban, hogy "helyreállítsák a történelmi alkotmány jogfolytonosságát".
A szavazást követően a hallgatóság zöme elhagyta a demonstráció színhelyét.