Pártirányítás alatt a diplomáciánk?

InfoRádió / MTI
2006. október 28. 15:21
Rendkívüli ülést hív össze Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Göncz Kinga külügyminisztert kérik annak tisztázására, hogy miért küldött levelet a külföldi misszióvezetőknek a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért felelős szakállamtitkára az október 23-i rendzavarásokkal kapcsolatosan.
Lejárató kampány?

A levélben Gémesi Ferenc arra utasítja a magyar nagyköveteket, hogy "a Fideszt és Orbán Viktort diplomáciailag járassák le" - mondta el az ellenzéki politikus a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt hozzátette: ez a módszer arra enged következtetni, hogy a kormány pártirányítás alá vonta a magyar diplomáciát.

A külügyi bizottság elnöke felszólította a magyar nagyköveteket, hogy ne engedelmeskedjenek a szakállamtitkár utasításnak.

Kormányszóvivő: ez természetes

Teljesen természetes, hogy a nagyköveteket rendszeresen el kell látnunk tájékoztató anyagokkal - reagált a kormányszóvivő Németh Zsolt szavaira.

Danks Emese elmondta: rendszeresen küldik ezeket a tájékoztatókat, a mostanit az október 23-ai ünnepségsorozat nemzetközi és belpolitikai vonatkozásai indokolták.