"Szellemi terrorral" kényszerítenék a kormányt tárgyalásra

Infostart
2006. október 26. 15:52
A tervezett reformokról egyeztetne hét civil szervezet a kormánnyal. A civilek arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az egészségügyet, az orvosokat, a gyógyszerészeket, a diákokat, a nagycsaládosokat szerintük hátrányosan érintő törvényeket.

Hét civil szervezet fogott össze, hogy érdemi tárgyalásokat kényszerítsenek ki a kormány őket érintő intézkedéseivel kapcsolatban.

A Magyar Gyógyszerész Kamara, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Írószövetség, a Magyar Orvosi Kamara, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordult a köztársasági elnökhöz, mert a szervezetek úgy vélik: a kormány törvénytelenül járt el, amikor nem egyeztetett az érintett szervezetekkel a változtatásokról, illetve nem vizsgálta azok társadalmi hatásait.

A civilek arra kérik Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá a törvényellenesen elfogadott és előterjesztett törvényeket.

"Szellemi terrorral" a tárgyalásért

Hávelné Szatmári Katalin, a Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: az utóbbi időben az egészségügyben csupa olyan intézkedés történt, amely a betegek kárára lesz.

Gyenes Géza hozzátette: a Magyar Orvosi Kamara és a többi civil szervezet egészen addig fogja folytatni a "szellemi terrort", míg a kormány nem lesz hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a civilekkel.

A HÖOK elnöke reméli, hogy együtt többre lesznek képesek, mint külön-külön.

"A mottónk lehetne Kóka János mondata, miszerint a békákat sem kérdezik meg arról, hogy lecsapolhatják-e a mocsarukat. Mi civilek most összefogtunk, hátha együtt brekegve elhallatszik a hangunk a mocsárból" - fogalmazott Ekler Gergely.

A HÖOK elnöke a tandíj kérdésével kapcsolatban elmondta: nem lehet elfogadni olyan oktatási reformot, ahol szakértői anyagok sem készültek, és semmilyen érdemi egyeztetést nem folytattak a hallgatók képviselőivel.

Konferenciát szerveznek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a kormány ellehetetleníti a tanárok munkáját. Kerpen Gábor hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a közszolgáltatásban dolgozók - így a pedagógusok - bérének reálértéke csökkeni fog a jövő évben.

A Magyar Írószövetség elnöke a kulturális tevékenységek ellehetetlenítéséről beszélt, a Levegő Munkacsoport képviselője pedig azt sérelmezte: a kormány meghallgatja őket, de a törvényhozáskor sosem veszi figyelembe a véleményüket.

A hét szervezet november közepére konferenciát szervez, ahová meghívják az érintett minisztereket is, hogy együtt vitathassák meg a tervezett intézkedések milyenségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást