Nem felelős a honvédség a tank elkötéséért

InfoRádió / MTI
2006. október 26. 19:31
A honvédelmi miniszter által indította vizsgálat szerint nem terheli felelősség a honvédséget az október 23-án a Városháza parkban kiállított T-34-es tank elindítása miatt. A tankot vezető 65 éves férfi szabadlábon védekezhet.

A honvédelmi minisztérium közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a honvédség minden szükséges óvintézkedést megtett, mert hatástalanította a tankban lévő haditechnikai eszközöket, kiszerelték a kábeleket és a harckocsiban csak minimális üzemeanyag volt.

A tárca emlékeztet arra, hogy a haditechnikai eszközök kiállítására a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerződést kötött a közbeszerzési eljárással kiválasztott rendezvényszervezővel.

A közlés szerint a tárca a jövőben is feladatának tekinti a korabeli haditechnikai eszközök bemutatását a nyilvánosság számára. A tank visszakerült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János karának kiállítóparkjába.

Szabadon védekezhet

A tankot vezető 65 éves férfit csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, valamint rongálás vétségével gyanúsítják. A férfi szabadon védekezhet, miután a bíróság elutasította az ügyészség a lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó kérelmét.

Október 23-án délután a rendőrség és a tüntetők összecsapásai idején néhány behatoltak a Városháza parkba, ahol beindítottak egy szabadtéri kiállításon bemutatott régi harckocsit majd a járművel a rendőrök sorfala előtt álltak meg.

Holló József nyugalmazott altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója azt mondta: a rendbontók készültek a harckocsi elvitelére.