A kormány elfogadta a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet

InfoRádió / MTI
2006. október 26. 16:35
A kormány szerdán elfogadta, és a jövő hét elején Brüsszelbe küldi a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról szóló II. Nemzeti Fejlesztési Tervet - közölte Fadgyas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője.

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése. Ennek érdekében hat kiemelt területen indít összehangolt állami és uniós fejlesztéseket a gazdaságban, a közlekedésben, a társadalom megújulása érdekében, a környezet és az energetika területén, a területfejlesztésben és az államreform feladataival összefüggésben.

Magyarországnak 2007 és 2013 között a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 6.943 milliárd forint európai uniós és magyar fejlesztési forrás áll majd rendelkezésére, amelynek felhasználása azonban a majdan benyújtandó pályázatok és programok sikerességétől függ.

A strukturális alapok felhasználásának tapasztalatai azt mutatják, hogy a tagországok eltérő arányban használják fel a rendelkezésre álló forrásokat. A mostani költségvetési ciklusban Svédország jár az élen a források megközelítően 80 százalékos felhasználásával. Átlagban elmondható, hogy a régi EU-tagországok többsége 60 százalékos felhasználási arányt produkál.