"Miért a néhány éven belül nyugdíjba vonulókkal kell elvitetni a balhét?"

Infostart
2006. október 25. 13:47
Várhatóan szigorítja a kormány az előrehozott nyugdíj rendszerét és a nyugdíj mellett végzett munka szabályait - derült ki a szociális ágazati érdekvédelmi tanács ülésén.

Jelentős korlátozások várhatóak az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár, és az ilyen típusú nyugdíjazási eljárás melletti munkavégzés kapcsán - derült ki a szociális ágazati érdekegyeztető tanács ülésén.

Forgó Györgyné, a szociális tárca szakállamtitkára a munkaadói és munkavállalói oldal csekély számban megjelent képviselői előtt azt mondta: a szigorításra azért van szükség, mert az emberek 94 százaléka ma előbb megy nyugdíjba, tehát az előrehozott öregségi nyugdíjat választja, viszont tovább is dolgozik.

Az új törvénytervezettel a kormány véget vetne ennek az emberek számára optimális állapotnak. 2009-től a nők már nem 57, hanem csak 59, a férfiak pedig csak 60 éves koruktól mehetnek el előrehozott öregségi nyugdíjba. 2012-től pedig a férfiak és a nők egységesen 60 éves koruktól választhatják ezt a kedvezményt. Az előrehozott nyugdíj választásának lehetősége a szolgálati időtől is függ.

A feketeleves azonban az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségének megnyirbálása. 2008. január 1-jétől a terv szerint az előrehozott öregségi nyugdíjat választók csak olyan munkát végezhetnek a nyugdíj mellett, amellyel nem keresnek többet, mint a minimálbér összege. Ráadásul az összes nyugdíjat 2007. január 1-jétől megadóztatják, igaz, csak a járulékokkal csökkentett összeg után.

A szakállamtitkár szerint ez alkotmányos megoldás, és hangsúlyozta, hogy mindez csak az előrehozott öregségi nyugdíjakra vonatkozik, az úgymond normál öregségi nyugdíjra, és az amellett végzett munkára nem, mert az a nyugdíjforma szerzett jog, míg az előrehozott egy kedvezmény. Az emberek pedig továbbra is eldönthetik, hogy nyugdíjba mennek korábban, vagy dolgoznak tovább.

Az viszont a normál öregségi nyugdíjat is érinti, hogy az amellett végzett munkát megadóztatják.

A tervezett változtatások nem nyerték el a munkavállalói oldal tetszését, ám a téma súlya miatt várt parázs vita is elmaradt a kissé álmos légkörű egyeztetésen, ahol a nagyobb érdekképviseletek és az önkormányzati szervezetek meg sem jelentek.

Dezső József, a szociális területen dolgozók szakszervezetének alelnöke rámutatott, hogy a szociális dolgozókat az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok szigorítása súlyosan érinti mert keveset keresnek, és azért mennének hamarabb nyugdíjba, mert a munkájuk nagyon fárasztó. "Miért az elkövetkezendő 5-6 évben nyugdíjba vonulókkal kell elvitetni a balhét" - tette fel a költői kérdést az alelnök, aki szerint a kormány célja, hogy minél kevesebben válasszák az előrehozott öregségi nyugdíjat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást