Botrány a Parlamentben: kivonultak a rendőri vezetők

Infostart
2006. október 25. 12:37
Kivonultak a kormánypárti képviselők az Országgyűlés emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak szerdai együttes üléséről, amelynek összehívását a testületek fideszes és KDNP-s elnökei az október 23-án történtek miatt kezdeményezték. Követték őket a rendőri vezetők is.

A kormánypártok nem szavazták meg az ülés napirendjét, mert nem értettek egyet azzal, hogy a kormánypárti alelnökökkel való egyeztetés nélkül, önkényesen hívtak meg érintetteket. Gusztos Péter (SZDSZ) a Fidesz rendezvényszervezőit hiányolta az ülésről.

A vitát követően a bizottságok kormánypárti tagjai kivonultak, majd három meghívott, Bene László országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is elhagyta a termet.

Bene László azzal indokolta a távozását az újságíróknak a parlament folyosóján, hogy az ellenzéki politikusok "már ítéletet mondtak felettük", hiszen még arra sem hagytak időt nekik, hogy tisztességesen felkészülhessenek a parlamenti bizottságok tagjainak tájékoztatására.

A három bizottság ellenzéki képviselői a helyükön maradtak, ők a civil jogvédőket hallgatják meg. Elsőként Kőszeg Ferenc (Magyar Helsinki Bizottság) válaszol a képviselők kérdéseire.

Az ülésre meghívást kaptak a rendőri vezetők, az emberi jogi szervezetek vezetői, az ombudsmanok, valamint Révész Máriusz fideszes képviselő, aki megsérült a hétfői események során.

Fidesz: a rendőri vezetőknek le kellene mondaniuk

A Fidesz országgyűlési képviselője, Kontrát Károly kijelentette: Gergényi Péter budapesti és Bene László országos főkapitánynak le kellene mondania.

Az ellenzéki politikus példátlan esetnek tartja, hogy az országgyűlési képviselőknek nem volt lehetősége a végrehajtó hatalom képviselőit, köztük a rendőri vezetőket megkérdezni például arról, hogy miért nyilvánították műveleti területté a Kossuth teret, miért nem választották szét a rendbontókat a Fidesz rendezvény békés résztvevőitől, vagy miért alkalmaztak gumilövedéket fejre célozva.

"Nyilván azért nem válaszoltak, mert takargatnivalójuk van, nyilván érzik a felelősségüket és ezt szeretnék elkenni" - tette hozzá Kontrát Károly, aki szerint úgy tűnik, hogy "Gyurcsány Ferenc személyesen adott utasítást arra, hogy rendőrök bármit megtehetnek".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást