"Semmi sem indokolta a gumilövedékek használatát"

Infostart
2006. október 24. 13:35
Georg Spöttle szerint semmi sem indokolta a gumilövedékek használatát a hétfő esti tömegoszlatáskor. Európai országban nem is találkozott még ilyennel - jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint ráadásul tilos a gumilövedéket és a könnygázgránátot fejmagasságban kilőni, mert a lövedékek akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

"Európai országban nem találkoztam azzal, hogy gumilövedéket bevetnének. Ilyet Sri Lankán, Kasmírban, vagy afrikai országokban tapasztaltam" - mondta Georg Spöttle, hozzátéve, hogy több mint 20 éves rendőri gyakorlattal rendelkezik, és sokáig rohamrendőrként szolgált az egykori Nyugat-Berlinben.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az ilyen "enyhe erőszakot" alkalmazó tüntetőknél, mint amilyenek a hétfői budapesti demonstrálók voltak, egyáltalán nem volt indokolt ennyi, és ilyen mennyiségű könnygáz, gumilövedék bevetése.

Ha valahol be is vetik a gumilövedékeket, mindig tiltott, hogy fejre vagy nyakra célozzanak, kifejezetten csak végtagra, vagy torzóra szabad lőni, mivel a lövedék komoly sérüléseket okozhat.

"De mint láttuk, itt nagyon sok embert fej- és nyaklövésekkel szállítottak kórházba. Ez abszolút nem volt indokolt egy ilyen kis mérvű erőszaknál" - vélekedett Georg Spötle.

Arra a felvetésre, hogy sok tüntető panaszkodott, hogy a könnygázgránátokat is szemtől szembe lőtték ki a rendőrök, a szakértő megjegyezte: Németországban a rendőrtiszti főiskolán azt tanítják, hogy ezeket maximum bokamagasságban szabad kilőni, térd fölött semmiképpen sem.

Hiszen az a cél, hogy a földön csúszva jussanak be a tüntetők közé.

Ezek a könnygázgránátok annyit nyomnak, mint egy teli kólás doboz. Ha ezt ívben lövik ki, lezuhanáskor súlyos koponyasérülést okozhat, amire volt is példa az este - tette hozzá Georg Spötle, megjegyezve, hogy emberre célozni soha nem szabad ezekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást