Összecsapások és erőszak '56 ünnepén - rengeteg kép és összefoglaló

Infostart
2006. október 24. 03:58
Utcai összecsapások, erőszak, sérültek jellemezték az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját. Az állami ünnepségek mellett több ezer ember csapott össze a rendőrséggel a hétfői nap folyamán. Az atrocitások gócpontja végül az Erzsébet híd lett, ahol a rendőrség csak kedd hajnali két óra környékére tudta megtisztítani a helyszínt. A nap teljes összefoglalója!
Hétfőre virradóra kezdődött

Vasárnap éjszaka a rendőrök kiürítették a fővárosi Kossuth teret. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a demonstráció szervezői nem tartották be a rendőrséggel kötött pénteki megállapodást, mert nem tették lehetővé, hogy a tűzszerészek átvizsgálják a területet. Részletekért kattintson!

Gergényi Péter Budapest rendőrfőkapitánya az InfoRádióban elmondta: a Kossuth tér zárt, műveleti területnek számít. A főkapitány szerint késeket, nagyobb köveket, zokniba csomagolt faszenet, glicerint, benzint, vasgolyókat találtak a rendőrök a téren. Részleteket itt tudhat meg!

Lobogófelvonás és bekiabálás

Hétfő délelőtt katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth téren az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján. A Kossuth tér egyik oldalán hangos kiabálások kísérték a zászlófelvonást. A rendőrök néhány perc elteltével kiszorították innen a tiltakozókat. A Szabadság térnél össze is csaptak a rendőrök a demonstrálókkal. Kattint és részletek!


Tüntetés a Bazilikánál
(fotók: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

A Parlament előtti 56-os ünnepség helyszíne közelében, a hétfő délelőtti zászlófelvonás ideje alatt gumibottal léptek fel rendőrök demonstrálók egy csoportja, köztük nők és idősek ellen. Részletek itt!

Gyurcsány: a demokrácia teremt rendet

Az 1956-os forradalom a szabadság forradalma volt, 2006 a demokratikus vitákról szól - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országház Felsőházi termében. Hozzátette: a szabadságvágy összeköt, de a demokrácia teremt rendet. Részletekért kattintson!

A Műegyetemen emlékművet avattak

A forradalom bölcsőjének tekintett Műegyetemen felavatták az 1956-os szabadságharc emlékművét. A Csíkszentmihályi Róbert művész által készített szobor előtt Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta: az eseményeket meg lehet bocsátani, de feledni nem lehet. Kattintson, ha több is érdekli!

Orbán: ügydöntő népszavazást!

A Fidesz ügydöntő népszavazást kezdeményez a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében - mondta Orbán Viktor elnök a párt 1956-os megemlékezésén. A népszavazás a Fidesz vezetője szerint nyugalmat fog teremteni, és elhárítja a veszélyt. További részletek itt!

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó szédítésnek nevezte Orbán Viktor javaslatát. Ha többet tudna, katt!

Összecsapások: vízágyúk és könnygázgránátok

Hétfő délután hat órára három részre szakadt a demonstráló tömeg Budapest belvárosában. Legnagyobb részüket a Múzeum körútra szorították a rendőrök, kisebb csoportokat pedig a Rákóczi útra, valamint a Kossuth Lajos utcára tolták. A tüntetők folyamatosan azt skandálják: "ÁVH, ÁVH!" Részletek és képgalériák!


Tömegoszlatás az Astoriánál
(forrás: TV2) (képgaléria)

Hétfő este vízágyúk jelentek meg az Astoriánál. A tömegoszlató eszköz néhány perccel háromnegyed nyolc előtt fordult ki a Dohány utcából a Rákóczi útra, s két vízsugárral szorította a tüntetőket az Astoria irányába. A vízágyú mögött haladó rendőrök folyamatosan könnygázgránátokat lőttek a több ezer fős tömegre. A tüntetők a Ferenciek tere és a Kálvin tér felé menekültek. Részletek itt!

Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője is megsérült az összecsapásokban. Az ellenzéki párt politikusa azt mondta, hogy emlékezetkiesése van.

Hétfő este kilenc óra tájban nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség a Kossuth Lajos utcában, ahol az Erzsébet híd és az Astoria közötti összegyűlt tömeget akarták feloszlatni. Katt, képek, részletek!

Felvonulási tér: emlékműavatás államfő nélkül

Mindeközben a hivatalos ünnepségek is zajlottak. Budapesten például felavatták az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművét a Felvonulási téren. A rendezvényen Sólyom László köztársasági elnök biztonsági okokból nem vett részt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont megjelent a Felvonulási téren. Részletek és képgaléria!

Fidesz: példátlan rendőri erőszak és politikai vitanap


Felvonulási tér: Gyurcsány Ferenc az emlékmű felavatásán (képgaléria)

A Fidesz vezetése közben hétfő este kilenc óra után felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy "azonnal szüntesse be az aznap megtapasztalt példátlan rendőri erőszakot" - mondta Deutsch-Für Tamás. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke szerint a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünneplőket. Részletek!

A Fidesz és a KDNP bejelentette, hogy keddre politikai vitanap megrendezését kezdeményezik a Parlamentben, a hétfői események tisztázására.

Egyre több volt a sebesült

Időközben egyre többen sebesültek meg az utcai harcokban. A Péterffy Sándor utcai kórház főorvosa az InfoRádióban elmondta, hogy húsz sérültet ápolnak. Kiss László közölte: két súlyos sérültjük van, mindketten gumilövedékektől sérültek meg. Az InfoRádió közben arról értesült, hogy két súlyos sérültet ápolnak a Honvéd Kórházban is és sérülteket ápolnak az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben is. A sérültekről még több információt itt kaphat!

Gyurcsány: agresszív kisebbség terrorizál

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati televízióban kijelentette: "tudatos rendbontás történik, amelyre sokan felkészülnek, agresszív kisebbség terrorizál". A kormányfő kijelentette: meg kell védeni az országot. Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot. A kormányfő beszédének részletei itt!

Vidék: tüntetések és felgyújtott MSZP-iroda


Az Erzsébet híd hétfő éjjel 11 órakor (forrás: TV2) (képgaléria)

Vidéken sem telt csendben a hétfő este. Több városban is tüntettek, Szombathelyen pedig ismeretlen tettesek éghető anyagot dobtak az MSZP irodahelyiségébe. A tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet - mondta a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztje. Nemény András, az MSZP szombathelyi szervezetének elnökhelyettese megdöbbenését és értetlenségét fejezte ki a történtek miatt.

Az Erzsébet híd lett a gócpont

Hétfő este 10 órára világossá vált, hogy a tüntetők az Erzsébet híd pesti lábánál gyülekeznek majd, ahol fagerendákból, építési törmelékből és raklapokból építenek barikádot. Az építőanyagokkal - amelyeket a tér egyik sarkánál lévő építkezésről szerezték - a rendőröket is dobálták.

Az építési területről nagy mennyiségű fém- és faanyagot, valamint köveket zsákmányoltak. Ezeket dobálták a rendőrökre, akik a támadásra könnygáz gránáttal válaszolnak. Részletek és képgaléria!

Hajnali kettőre felszámolták az ellenállást

A helyzet végül kedd hajnali két órára oldódott meg, amikor a rendőrség először az Erzsébet híd budai hídfőjénél felállított kisebb barikádot törte át, majd a pesti oldalon is áttörte az úttorlaszt. A rendőrök az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a Ferenciek terénél számolatlanul lőtték a könnygázgránátokat. A tüntetők az Irányi és a Váci utca felé menekültek. Ha érdeklik a részletek, kattintson!

Hajnali négy óra körül a Rákóczi úton nyolc-tíz megbilincselt embert lehetett látni, ezenkívül többeket igazoltattak. Ezzel egy időben a József körúton nagyon sok rendőrautó tartott a Boráros tér irányába. A Blaha Lujza téren több olyan ember üldögélt a padokon, akik korábban a Kossuth téri tüntetés rendezői voltak. Részletek itt!

Kétszáz millió forint lehet a kár

A Fővárosi Védelmi Bizottság szerint a zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető. A testület ülésén elhangzott, hogy kedd reggel még fennakadások lehetnek a tömegközlekedésben, ezért aki teheti, a szokottnál hamarabb induljon munkába.