A Kossuth téri tüntetők újrakezdenék

Infostart
2006. október 24. 12:48
A Kossuth téri tüntetők további demonstrációkat terveznek - mondta el az InfoRádiónak a korábbi megmozdulások egyik vezéralakja. Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű testület ügyvivője szerint hétfőn nem volt lehetőségük a tüntetők élére állni.

Takács András szerint nyilvánvaló, hogy ha a rendőrség nem üríti ki hétfőre virradóra a Kossuth teret, akkor teljesen más színezete lett volna az '56-os megemlékezéseknek.

"Tudható volt, hogy mi nagyon komoly demonstrációs eszközökkel készültünk arra, hogy a világ tudomására hozzuk politikai véleményünket. Az is nyilvánvaló, hogy ezt akarta a rendőrség megakadályozni, szerette volna azt a látszatot biztosítani a hivatalos ünnepségekkel kapcsolatban, hogy itt rend és béke van" - vélekedett Takács András.

A Kossuth téri tüntetők vezetője szerint hétfőn olyan sok helyen volt demonstráció, és olyan spontán módon szerveződött, hogy nem lehetett volna kézben tartani.

A bizottságnak a technikai eszközei sem voltak meg ahhoz, hogy a tüntetők élére álljon, mert minden technikát elzárt a rendőrség - mondta Takács András.

"Az biztos, hogy ezt a folyamatot nem lehet hagyni, hogy elhaljon" - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője, hozzátéve, hogy ugyanakkor profi szervezésre van szükség, és épp ebbe az irányba próbálnak előre lépni "azokkal a meghatározó nemzeti elkötelezettségű szervezetekkel, amelyek a háttérben ott voltak a Kossuth téren és próbálták szervezni a tüntetést".

A rendőrségi bejelentés szerint azért szorították ki hétfőre virradóra a tüntetőket a Kossuth térről, mert azok nem tartották magukat a korábbi megállapodáshoz, és nem hagyták, hogy a hatóságok átvizsgálják a területet.

Takács András korábban azt nyilatkozta, hogy jogellenes volt a tér kiürítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást