A gazdák traktorostul jönnek a Kossuth térre

Infostart
2006. október 24. 13:37
Budapesten akarnak tüntetni traktorjaikkal a gazdák, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) éjszaka meg is kezdte a szervezést - mondta el az InfoRádiónak a szervezet demonstrációs bizottságának tagja. Péter Mihály közölte: több ezren készülnek a fővárosba, és napokig akarnak maradni. A szervezők ezen a héten tárgyalnak a részletekről a rendőrséggel.

A gazdák folytatják országos demonstrációjukat, a tervek szerint mindaddig, amíg a hivatalban lévő miniszterelnök nem távozik a posztjáról - hangsúlyozta Péter Mihály, hozzátéve: "a gazdák úgy döntöttek, hogy a Kossuth téren kívánják a demonstrációjuk nyomatékát ismételten példázni".

Péter Mihály szerint "ezres nagyságrendben" várhatóak a gazdák traktorokkal, illetve egyéb gépekkel, és nem is csak egy napra jönnének.

A MAGOSZ demonstrációs bizottságának tagja elmondta, hogy megtették bejelentésüket a rendőrségen, és a héten találkoznak a rendőrségi vezetőkkel, hogy egyeztessenek a részletekről.

Péter Mihály kijelentette: követeléseik nem változtak.

"Az a fajta hatalmi arrogancia, és az a pusztító, önpusztító magatartás, ami érződik a magyar társadalom felé, ezt a gazdák már nem tolerálják, és nem tudják elviselni, és természetesen az az alapvető követelésük, hogy itt megoldást kell találni" - fogalmazott a bizottsági tag.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén megerősítették a bejelentés tényét. Sass Oszkár arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a rendőrségnek 48 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse: tudomásul veszi-e a rendezvényt vagy megtiltja annak megtartását.

A gyülekezési törvény szerint, ha a bejelentéshez kötött rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, a rendőrség a bejelentésnek a hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül a rendezvénynek a bejelentésben megjelölt helyszínen, vagy időben való megtartását megtilthatja.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján közölte: a parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth Lajos tér, ameddig csak szükséges, ez azt jelenti, hogy a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza a térre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást