Zászlófelvonás katonai tiszteletadással és bekiabálásokkal

InfoRádió / MTI
2006. október 23. 10:20
Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth téren az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján. A Kossuth tér egyik oldalán hangos kiabálások kísérték a zászlófelvonást.

Az ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az ünnepélyes zászlófelvonást követően az 50. véfordulóra Magyarországra érkezett külföldi államfők, miniszterelnökök és vezető politikusok egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el az 56-os emlékműnél.

A rendezvényen a történelmi zászlók mellett, a külföldi vendégek tiszteletére megjelentek a meghívottak állami lobogói is.

A tüntetőket kiszorították

Az ünnepélyes zászlófelvonást közvetlenül megelőzően a Kossuth tér Nádor utcai oldalán a tüntetőket egészen a tévészékház mögötti területre szorították ki.

A Kossuth tér másik oldalán, a Falk Miksa utcánál hangos kiabálások hallatszottak: "Gyurcsány, takarodj", "Ünnepelni akarunk!". A rendőrök néhány perc elteltével kiszorították innen a tiltakozókat. A Szabadság térnél azonban össze is csaptak a rendőrök a demonstrálókkal.

Este felavatják a központi emlékművet

Később a Parlament Felsőházi termében a külföldi állam- és kormányfők jelenlétében fogadják el a "Budapest '56 Szabadság Nyilatkozat"-ot.

A közjogi méltóságok kora délután helyezik el a tisztelet virágait a Vértanúk terén, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.

A külföldi vendégek a forradalmat követő megtorlás áldozatainak nyughelyén, a Rákoskeresztúri sírkert 301-es parcellájánál koszorúznak. Este felavatják az 1956-os központi emlékművet a Felvonulási téren.

A Fidesz - a KDNP-vel együtt - az Astoriánál, az SZDSZ hagyományosan a 301-es parcellánál tartja ünnepi rendezvényét. Megemlékezést tartanak a Corvin-közben is, ünnepi ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Írószövetség pedig koszorúzással emlékezik az 1956-os forradalomra.