Washington Post: Magyarországon a legnagyobb a zűr

Infostart
2006. október 23. 15:07
"Zűrzavarossá vált a kelet-európai politikai élet, és .... Magyarországon a legnagyobb a zűr" - írta hétfőn, az 1956-os forradalom napján közölt cikkében a washingtonpost.com, a The Washington Post internetes kiadása a magyarországi, lengyelországi, csehországi és szlovákiai helyzetre utalva.

Meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva azzal magyarázza "a kelet-európai zűrzavart", hogy "kimerítették a térségben élőket az EU- és NATO-csatlakozás érdekében hozott gazdasági áldozatok évei", s csak "növeli elégedetlenségüket, hogy elmaradt az azonnali meggazdagodás, amelyről sokan azt hitték, hogy együtt jár majd az EU-taggá válással".

"Azok a csalódások, indulatok, érzelmek, amelyeket elfojtottak az EU-csatlakozási folyamat alatt, most jönnek felszínre" - írta a lap egy politikai elemzőre hivatkozva.

EUobserver: az EU-nak komolyan kellene foglalkoznia a kelet-európaiak elégedetlenségével

A forradalom évfordulójának napján közölt egy írást Magyarország gazdasági helyzetéről, Magyarország és az EU kapcsolatrendszeréről az euobserver.com független internetes hírszolgálat, amely az Európai Unióval kapcsolatos hírekre szakosodott.

A Csáth Magdolna közgazdász, egyetemi tanár nevével jegyzett írás szerint a magyar gazdaság "rossz állapotban van, a munkanélküliség folyamatosan nő, főleg a fiatalok körében, ... a kis agrárgazdaságok képtelenek ellenállni a 15 régi tagállam sokkal jobban támogatott gazdái által támasztott tisztességtelen versenynek, ... agyontámogatott, olcsó és rossz minőségű, gyakran az egészségre is veszélyes élelmiszer ömlik be a magyar piacra".

"Az emberek és szolgáltatások szabad mozgása csak egy irányba működik, ... az agyelszívás folytán Magyarországot megfosztják egyetlen erejétől, az értékes emberi tőkétől is" - olvasható az írásban.

A szerző szerint az EU-nak komolyan kellene foglalkoznia az új tagállamokban élő emberek növekvő elégedetlenségével. "Ahelyett, hogy szép szavakat hangoztatna a demokratikus elvekről, ... az emberek életminőségének javítására kellene összpontosítania" - írta.