Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsánnyal és Szilivel

Infostart
2006. október 22. 14:22
Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel kitüntetése átvételekor az Országházban. Így tett mások mellett Tertyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese.

Az államfő rövid köszöntőjében elmondta: a köztársasági elnök életében visszatérő alkalom, hogy kitüntetéseket ad át, ám ez mégsem válik számára sohasem rutinná, mindig ünnep marad.

Sólyom László kiemelte: a kitüntetéseket mindig nemzeti ünnepen adják át, ez azt szimbolizálja, hogy az egész nemzet fejezi ki elismerését és háláját.

Szimbolizálja azt is, hogy a kitüntetettek az egész nemzetet képviselik - tette hozzá.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra: különös alkalom, hogy az idén az elismerésben részesülők az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján vehetik át a kitüntetést.

Sólyom László egészen sajátos kitüntetésnek nevezte a Nagy Imre Érdemrendet, amely - mint mondta - nem szerepel a szokásos kitüntetési hierarchiában, nem is olyan díszes, csak egy kis lyukas zászló, de mégis illik '56-hoz.

"Azok az '56-osok, akik megkapják ezt a kitüntetést, olyan teljesítményt nyújtottak, ami egész életüket meghatározta, amihez fogható nem lehetséges, amit csak egyszer lehetett megtenni, részt venni a forradalomban, a szabadság oldalán" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Díjazottak

{{keretes_cim}}

Fónay Jenő, a Pofosz volt elnöke úgy nyilatkozott, csak a helyszínen döntött arról, hogy mindhárom közjogi méltósággal kezet fog. Ezt azzal indokolta: ha eljön valaki az ünnepségre és átveszi a kitüntetést, akkor tisztelje meg az átadót a kéznyújtással. Hozzátette azonban, megérti azokat, akik másként döntöttek.

A kormányfő előterjesztésére Sólyom László államfő a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta posztumusz a nemrég elhunyt Faludy György költőnek, műfordítónak. Hasonló kitüntetést vehetett át Fónay Jenő, a Pofosz elnöke.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal elismerést Gregor Ferenc operaénekes, Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, Haumann Péter színművész, Rabóczki Ede, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnökhelyettese, Ránki Dezső zongoraművész és Tertyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró kapta.

A kitüntetés katonai formáját Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnöke vehette át.

Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést adományozta Vasvári Vilmosnak, a Pofosz volt elnökének.

Nagy Imre Érdemrendben részesült Máté Ferenc '56-os nemzetőr, Mihala Ferenc, az Észak- és Kelet-Magyarországi Nemzeti Tanács elnöke, Nagy Balázs, a Petőfi Kör titkárhelyettese, Péter Károly belgyógyász, valamint Sujánszky Jenő, a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta Forrási László, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezetének elnökségi tagja, Halda Alíz pedagógus, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő, Mádi Jenő, a Pofosz elnöke, Benedek András, az MTA doktora, Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke, Friedrich Péter, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézete igazgatója, Hatvani György, a GKM volt helyettes államtitkára és Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora, volt SZDSZ-es képviselő.

Ugyanezt a kitüntetést vehette át Koltai Róbert színművész, Láng László, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze, Leövey András, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet I. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, Pántó György, az MTA Geokémiai Kutatóintézete nyugalmazott főigazgatója, Pongrácz Antal, a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke, Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar dékánja, Szőnyi J. András, a First Nations Equity Inc. alelnök-vezérigazgatój, Törzsök Éva, a Szolnoki Főiskola rektora és Grinius Vytautas, a Litván Magyar Kulturális Baráti Társaság alapítója.

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának dékánja úgy vélekedett az InfoRádió kérdésére, hogy valószínűleg az oktatás korszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységéért vehette át a kitüntetést. Rostoványi Zsolt elmopndta, hogy ma nagyon sokan nem tudják, mi történt pontosan 1956-ban. Hozzátette: ezen az oktatás és a családokon belüli, a forradalom történéseivel kapcsolatos beszélgetések segíthetnek a legtöbbet.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerés katonai formáját adományozta Sólyom László Pallós Ferenc nyugalmazott vezérőrnagynak és Soós Antal nyugalmazott őrnagynak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatala gazdasági főigazgatója, Bácsi József, a Csepel Vas- és Fémművek Központi Munkástanácsának elnökhelyettese, Bácskai Sándor, a "történelmi" Szociáldemokrata Párt főtitkára, Csürke Károly, a Pofosz XVIII. kerületi szervezetének elnöke, Dilinkó Gábor József, festőművész, Corvin-közi harcos, Dózsa László színművész, '56-os harcos, Fazekas János László, az '56-os Szövetség elnöki főtanácsadója, Fejér Dénes, a Pofosz stratégiai elnökhelyettese és Gáspár István jogtanácsos.

Ugyanebben az elismerésben részesült Horváth Sándorné, Hrozova Erzsébet '56-os harcos, Jakab Ferenc, az '56-os Szövetség pestszentlőrinci szervezetének elnökhelyettese, Jámbor Zoltán, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezete elnökségi tagja, Joszt István, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezete elnökségi tagja, Koronics József, Lassan György, a Pofosz Los Angeles-i szervezetének vezetője, Lukovics László, a Pofosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnökségi tagja.

Szintén átvehette ezt a kitüntetést Mészáros Gyula, a Pofosz Veszprém megyei szervezetének elnöke, Priska Tamás, a Pofosz országos elnökségi tagja, Töttös Pál, a Pofosz Tolna megyei szervezetének elnöke, Varga János a Pofosz kutatási elnökhelyettese és Gyenes Judith, Malétár Pár özvegye és Vásárhelyi Miklósnénak.

{{keretes_cim}}

Pintér Károlyné múltjával indokolta, hogy nem fogott kezet a kormányfővel. "Az, hogy nyolc és fél évet voltam a Szovjetunióban, ártatlanul elítélve, és ő szintén, ugye, azért ott tanult, meg ott nevelkedett jóformán, ott tanulta ki a szakmát" - mondta Gyurcsány Ferencről. Hozzátette: ha korábban értesül arról, hogy a kormányfő javaslatára kapta a kitüntetést, akkor el sem fogadta volna.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje katonai tagozata elismerésben részesült Koroly T. György nyugállományú ezredes és Sánta László, a TIB Országos Elnöksége tagjának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Bíró István, a Pofosz genfi alapító elnöke, Borbély István, a TIB Csongrád megyei elnöke, Cseh Imre Márton, Deme Attila, a POFOSZ Nógrád megyei szervezete elnökhelyettese, Érsek László, a TIB ózdi szervezete vezetője, Gálik István, a Pofosz budapesti szervezetének elnökségi tagja, Homola István, a TIB tatabányai szervezetének elnöke, Mihala Tibor, a Pofosz felügyelőbizottságának elnöke, Nyerges Amdor, a Pofosz pénzügyi ellenőrzési bizottságának elnöke, Padi László, a Pofosz Csongrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, Szalay Zoltán, a Pofosz fővárosi szervezetének elnöke, Szlancsik János, a Pofosz Békés megyei szervezetének elnökségi tagjának, Pintér Károlynénak, a Pofosz Gulag Tagozata elnökének.

Az államfő a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje katonai formáját adományozta Csete István nyugállományú alezredesnek, Delly József nyugállományú alezredesnek és Krisár Miklós nyugállományú alezredesnek, a TIB Katonai Szervezete elnökségi tagjának és Pócsik László nyugállományú ezredesnek.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Fülöp Árpádné, az Országgyűlés Hivatala Főtitkárság Tájékoztatási Főosztályának osztályvezetője.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt elismerést vehette át Jelencsik Imre, az Országgyűlés Hivatala Gazdasági Főigazgatóság Országházi Gondokságának címzetes főmunkatársa.

Elmaradt kézfogásokra idén március 15-én, a kitüntetések átadásán már volt példa, akkor Sólyom László nem fogott kezet a kitüntetett Fekete János nyugalmazott jegybank-alelnökkel, míg Szabad György Széchenyi-díjas történész, volt házelnök Gyurcsány Ferencnek nem adott kezet. Részletek itt!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tertyánszkyné Vasadi Éva
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Halda Alíz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Haumann Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rostoványi Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást