Az orosz felsőház "őszintén sajnálja" az '56-os bevonulást

InfoRádió / MTI
2006. október 20. 09:32
Az orosz felsőház szerint bár Oroszország nem tartozik jogi felelősséggel az egykori szovjet vezetőség tetteiért, de erkölcsi felelősséget érez múltja egyes fejezeteiért, és reméli, hogy a mai magyar társadalom méltányolja őszinte sajnálatát azért, ami 1956. október-novemberben Magyarországon történt.

A Szövetségi Tanács péntek reggel elfogadott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy 1956-ban a "magyar nép szabadságra való törekvése hatalmas emberáldozattal járt".

Az orosz felsőház ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "a világ politikai térképén már régen nem létezik az az állam, amely a magyar tragédiában részes volt. Az Oroszországi Föderáció nem felelős a szovjet vezetőség tetteiért".

Az orosz törvényhozók mindemellett rámutattak: "a tisztesség és méltóság érzésétől áthatva, lelkünkben erkölcsi felelősséget érzünk múltunk egyes fejezeteiért, és reméljük, hogy a mai magyar társadalom méltányolja sajnálatunk őszinteségét azzal kapcsolatban, ami 1956. október-novemberben Magyarországon történt".

Az orosz felsőház végül "örömmel" nyugtázza, hogy "ma az orosz-magyar kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten és bizalmon nyugszanak", majd kifejezte meggyőződését: "a közös történelmi múlt semmilyen viszontagsága nem lehet akadálya a partneri együttműködés sikeres továbbfejlesztésének".

Szergej Mironov orosz felsőházi elnök is részt vesz az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára rendezett ünnepségen.