Tandíj: egyetért a rektori konferencia és a minisztérium

InfoRádió / MTI
2006. október 19. 17:06
Egyetért a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével a felsőoktatásban a Magyar Rektori Konferencia elnöksége és az oktatási tárca - mondta Hiller István szakminiszter, a plénum rendkívüli ülését követően.

Hiller István oktatási miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által a nap folyamán tartandó tandíjellenes tüntetésről azt mondta, a jogszabályok betartása mellett mindenkinek joga van demonstrálni vagy petíciót benyújtani.

"Mindent lehet, lehet petíciót írni, a törvények betartása mellett mindenki kifejezheti a véleményét, lehet demonstrációt tartani" - mondta az oktatási miniszter.

Hiller István hozzátette: ezzel neki semmi problémája. "Egyet nem lehet, behunyni a szemünket, s nem látni, hogy elfut mellettünk a világ" - mutatott rá miniszter, hozzátéve: szükség van a magyar felsőoktatás korszerűsítésére.

A rektorok szerint mindenhol fizetnek

Rudas Imre, a rektori konferencia társelnöke támogatásukat indokolva közölte: kialakult a felsőoktatás globális piaca, ahol a felsőoktatás áruvá vált, amiért mindenhol fizetnek. Ha Magyarország versenyképes akar maradni, fel kell zárkózni ehhez a piachoz.

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere, a Fidesz alelnöke közleményében azt írta: a Fidesz pénteken az Alkotmánybírósághoz fordul a felsőoktatási törvény módosítása miatt.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis a tandíj bevezetésére vonatkozó szabályozás több pontja is ütközik az alaptörvénnyel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rudas Imre, a Rektori Konferencia társelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást