Megrongálták a Filozófiai kertet

Infostart
2006. október 17. 19:05
Ismét megrongáltak egy bronzszobrot a fővárosban, a kárt minimum 400 ezer forintra becsülik. A Gellérthegyen található Filozófiai kert című szoborcsoportból 5 darab nagyméretű bronzelemet vittek el ismeretlen tettesek. Ezek súlya egyenként 15-18 kilogramm. A szobor helyreállítását csak azután kezdhetik meg, hogy egyeztetnek az elhunyt művész külföldön élő jogutódjával.

Keddre virradóra tűnhetett el az az 5 bronzelem, mely a gellérthegyi Filozófiai kert című szoborcsoport része volt. Kiss Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia humán alapítványának elnöke az InfoRádióban elmondta: a szobor Wagner Nándor alkotása, összesen 5 alakot mintáz meg, azonban a kár a mű talapzatában keletkezett.

A szobrokat 2001 októberében állították fel. A belső körön 5 alak helyezkedik el, a rongálásnál azt a peremet bontották meg, amelyen a központi szobrok vannak.

A helyreállítás majd csak később kezdődhet meg. Mivel a szobor alkotója már nem él, külföldön élő özvegyével kell egyeztetetni a munkálatokról - mondta Kiss Sándor.

A szoborlopások szinte rendszeresek a fővárosban és az ország más részein is. Szeptemberben például Bessenyei György bronz mellszobrát lopták el a sárospataki iskolakertből. A tettest azóta már elfogták, ám az alkotás a Bodrog-folyóban végezte. A férfi ugyanis megijedt attól, hogy rajtakapják, ezért a folyóba rejtette a közel 40 kilógrammos alkotást, egy zsinórral a parthoz erősítette, ám mire a rendőrök odaértek, már csak hűlt helyét találták az emlékműnek.

Szeptember közepén egy V. kerületi ház belsejéből tűnt el egy 10 millió forint értékű bronzszobor, a nyomravezetőnek itt 300 ezer forintos jutalmat ajánlottak fel.

A bronz ára - amennyiben beviszik egy hulladék-feldolgozó telepre - kilónként 400 forint körül van. Azaz a Gellért-hegyről tegnap eltűnt szobor-elemekért körülbelül 32 ezer forintot kapnának, ezzel szemben az alkotás rekonstruálása több százezer forintba kerül majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást