GVH: nincs létjogosultsága a gyógyszer-monopóliumnak

Infostart
2006. október 17. 12:14
A hatékonyságot növelő verseny kialakítását szorgalmazza a gyógyszerpiacon a Gazdasági Versenyhivatal. A testület egyúttal hangsúlyozta: megfelelő szabályozással biztosíthatók a szükséges garanciák.

A gyógyszerpiac liberalizációjáról tartott budapesti háttérbeszélgetésen a versenyhivatal irodavezetője elmondta: a piac szereplőit érintő adó kivetése esetén várható, hogy emelkednek az árak, de - mint hangsúlyozta - az Európai Unióban egyértelmű törekvés a liberalizációs folyamat elindítása.

Torjákné Amberger Teréz közölte: a gyógyszertárak közötti versenyben elsősorban az üzlet elhelyezkedése, nyitva tartása, illetve a szolgáltatások minősége, mennyisége játszik szerepet. Megjegyezte, hogy szerinte jelenleg a patikák nem nyújtanak egészségügyi szolgáltatásokat.

Az irodavezető úgy vélte: alaptalan az a félelem, hogy ha nem csak patikákban lehet a gyógyszerekhez hozzájutni, akkor többet szednek be a betegek.

A készítmények áráról Torjákné Amberger Teréz azt mondta: a nem támogatott gyógyszerek a rendszerváltás óta szabadárasok, az elmúlt években mégsem voltak nagy árváltozások.

Mára nincs jogosultsága a gyógyszer-kereskedelem monopóliumának - összegezte a GVH álláspontját a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás az egészségügyi bizottság ülésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást