Az ombudsman vizsgálódik a rendőri túlkapások ügyében

Infostart
2006. október 16. 11:03
Harminckét bejelentést kapott rendőri túlkapások gyanúja miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese a szeptemberi budapesti zavargások után.

Takács Albert az InfoRádióban azt mondta: a panaszosok egy része azt kifogásolja, hogy úgy érte őket rendőri atrocitás, hogy részt sem vettek a zavaragásokban, csak arra jártak. Mások a rendőri fellépés mértékét, súlyosságát vitatják.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese hozzátette: vizsgálatai során abból indul ki, hogy a rendőröknek intézkedési kötelezettségük van, ha jogsértés történik, és ilyenkor kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak. Az arányosságot azonban mindig szem előtt kell tartaniuk.

Takács Albert hangsúlyozta, hogy a jogállam intézményei működnek, az események kivizsgálását pedig az arra létrejött intézményekre, az ügyészségre, a bíróságra, az ombudsmanra kell bízni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint érzelmi megfontolásokból nem célszerű ezeket a döntéseket megkérdőjelezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást