Az agyonvert autós ügye: "az emberek nem tudják, mit szabad és mit nem"

Infostart
2006. október 16. 11:36
Egyedi esetnek tartja az olaszliszkai esetet az InfoRádió által megkérdezett agressziókutató. Münnich Iván kriminálpszichológus azt mondta: az önbíráskodás hátterében az állhat, hogy korábban sok súlyos közlekedési baleset után született enyhe ítélet, ráadásul rendkívül lassan.

Vasárnap Olaszliszkán agyonvertek egy tanárt, miután elütött egy kisgyereket, aki nem sérült komolyabban a balesetben. Az esetet megdöbbenéssel fogadták Tiszavasváriban, ahol a férfi dolgozott.

Az esettel kapcsolatban Münnich Iván kifejtette: Magyarországon elszabadultak a morális fékek, az emberek nem tudják, mit szabad és mit nem. Sok baleset után az emberek azt tapasztalták, hogy a bíróságok lassan ítélkeztek, az ítéletek pedig számukra elképesztően enyhének tűntek.

Az agressziókutató felhívta a figyelmet arra, hogy több közösségen belül létezik a szemet szemért elv, ami most egy szikra hatására kirobban. A kriminálpszichológus szerint ugyanakkor ez egy egyedi eset volt.

Münnich Iván úgy vélte, hogy nincs lehetőség a jelenség a gyors kezelésére; a konkrét eset után viszont adottak azok a konkrét igazságügyi, jogi és szociálpszichológiai eszközök, amellyel büntetni kell az elkövetőket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást