Gyógyszergazdaságossági törvény: mindenki fizet

InfoRádió / MTI
2006. október 13. 16:47
A gyógyszergazdaságossági törvényjavaslat szerint meghatározott fizetési kötelezettségük lesz a gyógyszergyártóknak és -forgalmazóknak, a nagykereskedőknek és a patikáknak is.

A gyártóknak, illetve a forgalmazóknak a támogatott gyógyszerek éves támogatási összege után bizonyos százalékot kell majd befizetniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), mint a gyógyszerpiac legnagyobb megrendelőjének.

A fix összegű támogatás esetén a támogatásban részesülő gyógyszerek éves támogatásának 14 százalékát, nem fix összegű támogatás esetén a támogatás 16 százalékát kell befizetniük a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak a gyógyszerkasszába.

A törvényjavaslat alapján a gyógyszerártámogatási keret legfeljebb 10 százalékig terjedő túllépése esetén - figyelembe véve az inflációt is - a többletet az OEP, valamint a gyártók és a forgalmazók viselik.

A nagykereskedők esetében valamennyi általuk forgalmazott közfinanszírozott gyógyszer után a teljes évi támogatott nagykereskedelmi árréstömeg 0,5 százaléka lesz a fizetési kötelezettség.

A patikáknak - kifejezetten a kistelepülések és az ellátási érdekből támogatásra szoruló gyógyszertárak megsegítésére - szolidaritási díjat kell fizetniük.

Az Egészségügyi Minisztérium költségvetési fejezetébe kerülő összeg 30 millió és 50 millió forint árréstömeg között 0,5 százalék, 50 millió és 75 millió forint között egy százalék, 75 millió forint felett pedig 500 ezer forint és a 75 millió forint feletti összeg 2 százalékának összege.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást