Balmazújvároson bálás ruhával "kampányoltak" a Fidesz mellett

InfoRádió / MTI
2006. október 11. 17:26
Hajdú-Bihar Megyei Bíróság megsemmisítette az önkormányzati választás eredményét Balmazújváros 4-es és 5-ös számú választókerületében az önkormányzati választás eredményét két választókerületben. Ezt az SZDSZ hajdú-bihari elnöke jelentette be.

Gadus István elmondta: a bíróság a tanúk meghallgatása alapján bizonyítottnak látta, hogy szeptember 28-án Balmazújvárosban. egy ház udvarán bálás ruhát osztottak, és a megajándékozottaktól a Fidesz jelöltjének támogatását kérték.

Az ügyben a választási bizottság egyébként büntető feljelentést is tett választási csalás gyanúja miatt.

Gadus István közölte: a két választókörzetben új választás lesz, amely esélyt ad Balmazújváros lakosainak, hogy döntésüket törvényes keretek között hozhassák meg.

A választást Tiba István, a Fidesz polgármesterjelöltje 2.887 szavazattal nyerte meg, és mindössze 167 szavazattal maradt le tőle Gál István volt polgármester, az SZDSZ jelöltje.

A két érintett választókörzetben a Fidesz jelöltje csaknem 10, illetve 15 százalékkal előzte meg a korábbi polgármestert.

Oláh Lajos, az MSZP hajdú-bihari elnöke felszólította Tiba Istvánt, aki szerinte ezzel a "csalással" kiírta magát a politikából, hogy "azonnal lépjen vissza a polgármester-jelöltségtől".

Ha Tiba István ezt nem tenné meg, akkor Oláh Lajos szerint már Kósa Lajost, a Fidesz hajdú-bihari elnökét, "a Fidesz leendő pártelnökét" kell felszólítani, hogy "azonnali hatállyal léptesse vissza Tiba Istvánt".

Oláh Lajos arra is felkérte Kósa Lajost, hogy a Kossuth téren elmondandó szerdai beszédében is "kérjen bocsánatot a választóktól, és jelentse be Tiba István visszahívását".