Századvég: polarizált vélemények a bizalmi szavazásról

InfoRádió / MTI
2006. október 6. 17:00
A Századvég és a Forsense felmérése szerint nagyon polarizáltak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a parlamenti szavazáson bizalmat kap Gyurcsány Ferenc, akkor mi lenne a teendője: maradjon vagy menjen.

A véleménykutató közvetlenül az önkormányzati választások után telefonos gyorsvizsgálatot készített az önkormányzati választásokkal, illetve az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban.

A bizalmi szavazást gyakorlatilag háromból két megkérdezett jó kezdeményezésnek tartotta. A szocialista szavazók 84 százaléka egyetért a kezdeményezéssel, a Fidesz-táboron belül pedig zavar mutatkozik, hiszen 49 százalék támogatja az ötletet, 48 százalék viszont ellenzi azt.

Ha lehet, még polarizáltabbak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a parlamenti szavazáson bizalmat kap a miniszterelnök, akkor mi lenne a teendője. A válaszadók 46 százaléka véli úgy: ha Gyurcsány bizalmat kap, akkor minden jogalapja megvan ahhoz, hogy nyugodtan kitöltse hivatali idejét. Ezzel szemben 47 százalék azon a véleményen van, hogyha a miniszterelnöknek bizalmat is szavaznak, akkor is fel kell állnia a kormányfői székből.

A kérdezettek többsége nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor ultimátumot adott Gyurcsány Ferencnek a lemondásra. Mindössze 39 százalék ért egyet a volt miniszterelnökkel ebben a kérdésben.

A Fidesz szavazóinak 90 százaléka a lemondást, az MSZP-sek 93 százaléka pedig a maradást szorgalmazza. Ennyire polarizált helyzetben különösen érdekes a bizonytalan pártválasztásúak álláspontja, akik közül többen hajlanak arra, hogy távozzon a kormányfő, mint ahányan a pozícióban maradást tartanák jónak.