Szexuális zaklatás a gyermekek ellen

Infostart
2006. október 5. 11:51
Magyarországon nagyon komoly probléma az iskolás, óvodás korú gyermekek szexuális zaklatása, mégsincs komoly képzés arra, hogy miként ismerjék fel a jelenséget a magyar pedagógusok, orvosok, gyermekvédelmi szakemberek - mondta a Pest-megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakmai vezetője.

Csehák Hajnalka a "Gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről" elnevezésű konferencia kapcsán az InfoRádióban arról beszélt: az új gyermekvédelmi törvény szerint minden felnőttnek jelentenie kell, ha felmerül benne a gyanú, hogy egy gyermeket szexuálisan zaklattak.

Mint mondta, a legtöbb esetben családon belül történik a bántalmazás. Általában maga a gyermek, vagy egy, a bizalmát élvező családtag jelenti az esetet a gyermekjóléti szolgálatnál.

A szolgálat szakemberei ekkor megvizsgálják az ügyet, és ha kell, feljelentést is tesznek a rendőrségen.

Szavai szerint Magyarországon igen csekély azoknak a kurzusoknak a száma, amelyeken például a pedagógusokat felkészítik a jelenség kezelésére.

Mint mondta, a tanároknak elsősorban azokra a gyermekekre kell figyelniük, akik például a testnevelés óra előtt nem akarnak a többiek előtt átöltözni.

Árulkodó jel lehet az is, ha egy 8-10 éves gyermek nagyon pontosan nevén nevezi a nemi szerveket és az aktusokat, vagy gyakran foglalkoztatják szexuális témák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást