Német hátszelet kapott a kormány

Infostart
2006. október 5. 18:32
Határozott támogatásáról biztosította a magyar kormányt és a konvergenciaprogramot a német pénzügyminiszter. Peer Steinbrück magyar kollégájával, Veres Jánossal és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel találkozott, majd hosszan ecsetelte, miért van szükség a magyar kormány kiigazító csomagjára.

"Nekünk is le kell faragnunk a kiadásokat, a közszférában megtakarításokat kell tennünk, a szubvenciókat le kell szorítanunk, az adókat növelnünk kell, az egészségügyet meg kell reformálnunk. És most Németországról beszéltem, nem Magyarországról" - magyarázta Peer Steinbrück német pénzügyminiszter, hogy Magyarország miért nincs egyedül megszorító intézkedéseivel Európában.

A szociáldemokrata párt által delegált miniszter elmondta: könnyű olyanokat ígérni, hogy egyszerre lehet adót csökkenteni, növelni a szociális kiadásokat és közben csökkenteni az államadósságot, de egy ilyen ígéret nem működik.

A német pénzügyek vezetője hangsúlyozta, hogy különösen a fiatal nemzedéknek kellene megérteni, hogy ha nem gátolják meg az államadósság további növekedését, akkor azt egy napon majd nekik kell visszafizetniük, méghozzá a kamatokkal együtt.

Németország határozottan támogatni fogja a magyar konvergenciaprogramot az európai uniós pénzügyminiszterek jövő heti ülésén, mert az semmiben nem különbözik más országok hasonló programjától - tette hozzá Peer Steinbrück.

A német pénzügyminiszter elmondta azt is: mindenkinek érdeke, hogy Magyarország stabil és megbízható partnerként tűnjön fel a külvilág szemében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást