Magyar ember nem tüntet, nem sztrájkol?

Infostart
2006. október 5. 17:14
A magyar politikai kultúrától idegenek az utcai megmozdulások, a sztrájkok, a tüntetések; a Medián kutatásvezetője szerint ennek oka a társadalom konfliktuskerülő hagyományaiban keresendő. Karácsony Gergely az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközileg elfogadott utcai politizálást Magyarországon elsősorban a jobboldali szavazók és a fiatalok tartják természetesnek.

Ha a mostani eseményektől eltekintve általánosan nézzük a magyar politikai kultúrát, akkor azt látjuk, hogy az nagyon erősen konfliktuskerülő - jelentette ki a Medián kutatásvezetője.

Karácsony Gergely hozzátette: ez a magatartás erősen kötődik a Kádár-rendszerhez, amelynek nagyobbik része egyfajta kiegyezéses politikán alapult. Nemzetközi vizsgálatok is igazolják, hogy a magyar szavazók politikai aktivitása szinte csak a választásokra korlátozódik.

A magyar lakosság többségében ellenérzéseket vált ki az ettől eltérő politikai aktivitás, noha ezek a nyugat-európai országokban teljesen általánosak. A magyar választók ugyanakkor sem a sztrájkokat, sem a tömegmegmozdulásokat nem szeretik.

Lassan változik

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta: ez a hozzáállás lassan változik, ami összefügg a pártok politikájával és az általuk használt eszközökkel.

A szavazótáborok is másképp viszonyulnak a dologhoz: a jobboldali szavazók inkább elfogadják ezt a fajta politikát. Életkori sajátosságok is megfigyelhetők, a fiatalok jobban elfogadják a politizálásnak ezeket a módszereit; ez is azt mutatja, hogy a Kádár-rendszernek nagy szerepe volt a jelenlegi szemlélet kialakításában.

Ugyanakkor jelenleg sokan tarthatnak attól, hogy az utcai politizálásnak milyen megállíthatatlan következményei lehetnek - tette hozzá a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a svéd és a dán tüntetési szokásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást