Fognak egy nehéz ingát, és odacsapják a benzintankhoz

InfoRádió / MTI
2006. október 3. 06:21
A gépjárművek forgalomba helyezéséhez szükséges típusjóváhagyás részletes feltételeiről hozott rendeletet a gazdasági és közlekedési miniszter.

A korábbi rendelet kiegészítésével Magyarország az európai uniós előírásokat teljesíti.

A rendelet melléklete részletesen leírja, hogy miképpen kell egy új autótípus üzemanyagtankját jövő március 11-étől megvizsgálni, és annak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

A tanknak az üzemi nyomás kétszeresét kell kibírnia, és nem korrodálhat. Az ütésállóságát egy olyan ingával vizsgálják, amelynek egyméteres szára végén 15 kilogramm tömegű súly üti meg a tankot.

A tűzállóságot úgy tesztelik, hogy az üzemanyaggal teli tank alá egy serpenyőt helyeznek, amelyet üzemanyaggal töltenek meg, majd meggyújtják.

A benzintanknak a közvetlen lángot egy percig, a közvetett, 95 Celsius fokos hőt pedig legalább egy órán át kell bírnia.

A motorkerékpárokra, segédmotorokra, motoros triciklikre és traktorokra vonatkozó vizsgálati szabályokat december 31-étől kell alkalmazni.

A traktorok zajszintjét úgy kell mérni, hogy a jármű 7,5 kilométer/órás sebességgel halad, olyan motor fordulatszám mellett, hogy a lehető legzajosabb legyen.