Megkezdődött az önkormányzati választás

InfoRádió / MTI
2006. október 1. 07:23
Reggel hat órakor megkezdődött az önkormányzati választás. A szavazáson mintegy 12 ezer szavazókörben több mint 8 millióan adhatják le voksukat este hét óráig.

A voksolás lebonyolítására több mint 4 milliárd forintot biztosítottak a központi költségvetésből. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője közölte: összesen 5 főpolgármester-jelölt, mintegy 8.500 polgármesterjelölt és 88.700 képviselőjelölt indul a választáson.

Hozzátette: több mint 500 olyan település van az országban, ahol csupán egyetlen jelölt indul a polgármesteri posztért. Rytkó Emília az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszámolt, hogy 1 településen senki nem jelöltette magát a polgármesteri posztra, 11 faluban pedig nincs elegendő számú jelölt.

Szólt arról is, hogy két fő változás érinti az állampolgárokat a önkormányzati választásokon. Az idén az önkormányzati választással párhuzamosan, de attól függetlenül kisebbségi voksolás is lesz, emellett módosult a jogorvoslati határidő: az eddigi 1 helyett 3 nap áll rendelkezésre a kifogások benyújtására.

A választási iroda vezetője azt mondta, hogy a választás elozetes eredménye 99 százalék körüli feldolgozottság alapján ma késő éjjel vagy holnap hajnalban várható. A voksolás végeredményét hétfőn állapítják meg.

Az országgyűlési választásoktól eltérően az önkormányzati választás egyfordulós, és az eredmények a részvételi aránytól függetlenül érvényesek.

A választójoggal rendelkezőknek a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat és lakcímüket. Mozgássérültek, beteg vagy idős választópolgárok akár a szavazás napján is kérhetnek mozgó urnát a választókerületükben lévő szavazatszámláló bizottságtól.

A szavazók a körbe tollal írt + vagy x jellel adhatnak le érvényes szavazatot. A választópolgárok észrevételeikkel, panaszaikkal, az esetleges választási szabálytalanság gyanújával a helyi választási bizottsághoz fordulhatnak.