Több mint négymilliárdba kerül a választás

Infostart
2006. szeptember 30. 14:21
Vasárnap több mint nyolcmillió állampolgár adhatja le szavazatát az önkormányzati választásokon, mintegy 12 ezer szavazókörben.

A vasárnap reggel hat órától este hétig tartó helyhatósági szavazás a külföldi megfigyelőket és a nemzetközi sajtó képviselőit is foglalkoztatja.

Benkő István, az Országos Választási Iroda sajtóirodájának vezetője elmondta: a választásokra 143 hazai és 34 külföldi újságíró jelezte akkreditációs igényét.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője közölte: a lebonyolítás anyagi fedezeteként a költségvetés 4 milliárd 340 millió forintot biztosított.

Kettő, három, négy szavazólap

A választópolgárok a választási rendszer sajátosságai miatt többféle szavazólapot kapnak. A legegyszerűbb a 25 megyei jogú város helyzete, ahol mindenki csak két szavazólapot kap, egy polgármesterit és egy képviselőtestületi tagra vonatkozó szavazólapot.

Minden többi településen a választópolgárok három szavazólapot kapnak, egyen a polgármesterre, egy másikon a képviselőtestületi tagra, egy harmadikon pedig a megyei vagy fővárosi közgyűlésre lehet szavazni.

A fővárosban a főpolgármester megválasztásához egy negyedik szavazólapot is kapnak a választópolgárok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást