Kossuth téri tüntetés: küldöttség megy az államfőhöz

Infostart
2006. szeptember 21. 00:08
Békésen, nyugodtan zajlott a demonstráció a Kossuth téren, ahol a tüntetők öt fős küldöttséget választottak, amely csütörtökön terveik szerint találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel. Több szónok is arra szólította fel a tömeget, hogy tartózkodjon az erőszaktól. Csütörtök hajnali egyre szinte mindenki elhagyta a teret.

Az erőszaktól való tartózkodásra szólított fel szerda este a Kossuth téri kormányellenes tüntetés több szónoka. Az egyik felszólaló arra biztatta az összegyűlt tömeget, hogy szóljanak, ha tudomást szereznek arról, hogy valakik randalírozás szándékával érkeznek a tüntetés helyszínére.

A szerda éjfélre mintegy 10 ezer fősre apadt tüntetésen közfelkiáltással elfogadták, hogy küldöttséget menesztenek Sólyom László köztársasági elnökhöz. A delegáció tagjai - mint mondták - Wittner Mária, Toroczkai László, ifjabb Hegedűs Lóránt, Takács András és Gonda László lesznek.

A Kossuth téren szerda késő este mintegy 15 ezer fős tömeg gyűlt össze, folyamatosan követelve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány távozását. A tüntetők az InfoRádió helyszínen lévő tudósítójának azt mondták: ha szükséges, október 12-én további demonstrációkat jelentenek be és ha kell, évekig kitartanak.

A megmozdulás szervezői közölték: várják a vidékieket és a gazdákat a tüntetés egységesítéséhez. A tömegben egy hölgy nyilatkozatot adott át, melyben ausztráliai és kolozsvári magyarok támogatásukról biztosítják a demonstrálókat.

A belső kordonon belül mintegy 100-150 rendőr vigyázta a rendet. Az InfoRádió tudósítója szerint a tiltakozók közül többen provokálták a rendőröket, de ők ügyet sem vetettek rájuk, néha rájuk mosolyogtak.

A tüntetők vastapssal fogadták a szónokokat, akik közül a Magyarok Világszövetsége elnöke, Patrubány Miklós úgy fogalmazott: Magyarországon morális, politikai és alkotmányos válság van, ami Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választásával kezdődött és folytatódott a kettős állampolgárságról szóló népszavazással.

A szervezők szerint több, provokátornak tűnő csoport is érkezett, a tüntetők felkérték a rendőröket, hogy igazoltassák őket.

A vidéki eseményekről két részletben olvashatnak részletesen. Kattintson ide vagy ide.