A jogvédőket aggasztja a rendőri fellépés

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 21. 20:17
Az Amnesty Internationalt aggasztja, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmaz Budapesten az erőszakossá vált tüntetések során.

A jogvédő szervezet közleményében sürgeti a magyar hatóságokat: gondoskodjanak arról, hogy az arányos rendőri intézkedés elvét a rendfenntartó szervek minden esetben tiszteletben tartsák.

Az Amnesty International példaként említi azt az esetet, amikor kedden egy újságírót gumibottal fejbe vágtak annak ellenére, hogy felmutatta a rendőröknek sajtóigazolványát.

Az AI tudatában van annak, milyen nehézségekkel kerülnek szembe a rendőrök az erőszakos tüntetések során, és hogy a magyar hatóságok a nemzetközi jog alapján felelősek, s egyben kötelesek az emberek és a tulajdon biztonságáról gondoskodni - olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

"A nemzetközi jog értelmében azonban arról is kötelesek gondoskodni, hogy a rendfenntartás és az erő használata a nemzetközi normál szerint történjen. Az AI a mai napon sürgette a kormányt, gondoskodjék arról, hogy a rendőrök a nemzetközi normák értelmében intézkedjenek" - írja a jogvédő szervezet.