"Mária nem vette le a kezét az országról" - tüntetések országszerte 2.

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 20. 23:03
Országszerte folytatódtak a kormány és a miniszterelnök lemondását követelő tüntetések. Több településen is felszólították a helyi országgyűlési képviselőket: vonják meg a bizalmat a kormánytól.
Eger

Az egri tüntetésen a MIÉP egyik önkormányzati képviselője volt a szónok, aki szerint az erőszakos cselekményeket a Magyar Televízió vezetőinek elutasító magatartása, illetve a rendőri provokáció váltotta ki.

A Forradalmi Emlékbizottság által a település 56-os emlékművének tövében szervezett demonstráción mintegy száz ember követelte Gyurcsány Ferenc távozását.

Nyíregyháza

Nyíregyházán kétszázan tüntettek kormányváltást követelve. A nemzetiszínű zászlókat lobogtató csoport előtt a Jobbik megyei és városi vezetői mondtak beszédet, és követelték, hogy az MSZP-SZDSZ kormány mondjon le, és írjanak ki új parlamenti választást.

A tüntetők transzparenst húztak ki a polgármesteri hivatal bejáratánál, amelyen az áll: "Becsapott bennünket Gyurcsány". Két transzparensen pedig ez állt: "Vesszen a kormány! Jobboldali polgármestert!", illetve "Közszolgálati, cenzurálatlan szabad médiát".

Pécs

Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelte 700-800 tüntető Pécs belvárosában. A Széchenyi téren harmadik napja összegyűlt demonstrálók a "Gyurcsány takarodj!", a "Mondjon le!" jelszavakat skandálták.

A tüntetésen rövid beszédet mondott Papp Lajos pécsi szívsebész professzor is, aki szerint a vasárnap nyilvánosságra hozott Gyurcsány-beszéd provokáció, amelyre kizárólag békés eszközökkel szabad válaszolni.

A professzor úgy vélte: megengedhetetlen, hogy egy kormány a parlamentáris demokráciára hivatkozva úgy hazudjon, hogy a népnek négy éven keresztül esélyt se adjon a leváltására.

Székesfehérvár

A Gyurcsány Ferenc lemondását követelő székesfehérvári demonstrálók arra kérték a város szocialista, szabad demokrata országgyűlési képviselőit, hogy pártjaikban kezdeményezzék a kormányfő lemondatását.

A város főterén mintegy 800-1000 ember részvételével tartott demonstráción Kaszás István, a helyi Polgári Védegylet elnöke olvasta fel a megyei napilapnak is eljuttatott levelet.

Megjelent a demonstráción Grosics Gyula is. Az Aranycsapat kapusa azt kérte a jelenlevőktől, hogy tartsanak ki mindaddig, amíg Gyurcsány Ferenc kormányával együtt eltűnik a közéletből.

Szekszárd

Közösen imádkoztak a hazáért a szekszárdiak Bacsmai László plébánossal, aki eljött a demonstrációra, nagy ovációt váltva ki.

"Mária nem vette le a kezét az országról" - utalt a plébános Gyurcsány Ferencnek egy korábbi mondatára, amellyel azt jelezte a politikus, hogy csak a kormányzó koalícióra számíthatnak a magyarok.

A mintegy 800 tüntető zászlókkal meghallgatta a Kossuth tériek memorandumát, amelyben arra szólították fel a budapestiek az országgyűlést, hogy vonják meg a bizalmat a Gyurcsány-kormánytól, különben a mindenre kiterjedő nemzeti ellenállás jogával élnek. Tolna megyében több városban, Bonyhádon, Dombóváron és Pakson is demonstrálnak.

Szombathely

A Gyurcsány-kormány lemondását, új parlamenti választások kiírását és a sajtószabadságot követelte a Szombathely főterén mintegy négyszáz demonstráló.

A szombathelyi tüntetésen több, a városban közismert értelmiségi is felszólalt. Cholnoky Péter gyermekgyógyász professzor például azt hangsúlyozta: "Nem akarunk olyan vezetőket, akik kicsúsznak a felelősség alól, akár egy angolna". Szavai szerint a tüntetők nem valami ellen, hanem "az igazság és a jogbiztonság mellett" demonstrálnak.

Kecskemét

A kecskeméti demonstráció résztvevői a megyei napilap szerkesztősége elé vonultak, és szabad sajtót követeltek. A mintegy négyszáz fős tömeg a Petőfi Népe megyei napilap szerkesztőségének helyt adó irodaház előtt azt skandálta: "Szabad sajtót akarunk".

A tüntetők a Kossuth-nótát énekelték és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték.

Kaposvár

Kaposváron mintegy 300-an vettek részt a tüntetésen. Néhányan most is nemzetiszínű zászlóval és a kormány távozását követelő transzparenssel vettek részt a demonstráción.

Az egymást váltó alkalmi felszólalók beszédét a tömeg ezúttal is a miniszterelnök lemondását követelő jelszavakkal nyugtázta.

A vidéki demonstrációkról készített összefoglaló első része itt olvasható.