Ismét 15 ezren a Kossuth téren

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 20. 21:34
Mintegy 15 ezresre duzzadt a fővárosi Kossuth téren tüntető tömeg. A demonstrálókból szerdán megalakult Nemzeti Kerekasztal péntekre nagygyűlést hirdetett. A tüntetőket felszólították: határolódjanak el a randalírozóktól.

A tüntetésen bejelentették: a vidékieket és a gazdákat is Budapestre várják, hogy egységes legyen a tiltakozás.

Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja szerint a Nemzeti Kerekasztal a rendszerváltáskor működő Ellenzéki Kerekasztal mintájára tevékenykedik majd. A testület egyik fő célja, hogy tárgyalásokat kezdjen a kormánnyal.

Takács András hozzátette: a Nemzeti Kerekasztal feladata lesz egy olyan politikai forgatókönyv kidolgozása, amely megnyugvást hozna a társadalomnak.

A demonstráció egyik vezéralakja úgy vélte: ehhez előrehozott választásokra, valamint új alkotmányos berendezkedésre lenne szükség, mert a jelenlegi nem akadályozhatja meg a diktatúrát.

Takács András hangsúlyozta: folyamatosan arra kérik a tüntetőket, hogy békésen demonstráljanak és ne hagyják el a Kossuth teret.

Csütörtökön a Magyar Rádió vezetőségének terveznek átadni egy petíciót, amelyben azt követelik: legyen több jobboldali újságíró az intézményben, hogy meglegyen a kiegyensúlyozottság.

Már korábban a külső kordonon belülre kerültek a Kossuth téri tüntetők. A helyszínre az eseménnyel közel egy időben jelentős rendőri erősítés érkezett.

A színpadon folyamatosan beszédeket mondanak, és ahogyan kedden is, most is külföldi és nemzetközi tévétársaságok közvetítő kocsijai sorakoztak fel a tér szélén.

Továbbra is teljesen le vannak zárva a Szabadság térre vezető utcák. A Magyar Rádiónál is rendőrök sorakoznak fel és fémkordon áll. A Bródy Sándor utca a Puskin és a Szentkirályi utca között teljesen le van zárva.