Lemondásra szólította fel a magyar kormányt az Európai Néppárt

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 19. 16:26
Lemondásra szólította fel a magyar kormányt a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt kedden Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

A német kezdeményezésre született nyilatkozat szerint a pártcsoportot sokkolták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben nyilvánosságra hozott kijelentései, amely szerint ő és kormánya éveken át hazudott a magyar polgároknak.

A nemrégiben választott magyar kormány ezekkel a kijelentésekkel elvesztette minden szavahihetőségét és politikai legitimációját - áll a nyilatkozatban, amelyet Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke ismertetett.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja külön nyilatkozatban ítélte el a beszédet. "Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került, az előre megfontolt szándékú, folyamatos, politikai hazugságokat elismerő és az országot trágár kifejezésekkel illető beszéde alapjaiban teremt új helyzetet a magyar politikában" - áll a Fideszes, KDNP-s és MDF-es európai képviselők közleményében.

"Magyarország nem válhat egy gátlástalan politikai kalandor túszává! ... A miniszterelnök számára az egyetlen lehetséges és erkölcsileg elfogadható lépés az azonnali lemondás. Az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja határozottan felszólítja a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul álljon félre a magyar demokrácia útjából" - hangzik a nyilatkozat.