Gyurcsány: a köztársaságot érte támadás

Infostart
2006. szeptember 19. 10:21
A kormányfő szerint a köztársaság nemzeti intézményét érte támadás. Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet ülése után, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve azt mondta: ez volt a harmadik Magyar Köztársaság történetének leghosszabb és legsötétebb éjszakája.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: elmosódott a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódó választóvonal. Hangsúlyozta: különbséget kell tenni a politikai véleményt megfogalmazók és a köztörvényes bűnözők között.

Azt mondta: a köztársaság intézményeinek most az a feladatuk, hogy erősítsék meg és adják vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom helyreállítható, megteremthető. Beszélt arról is, hogy a Parlament előtt nem választási gyűlés, hanem demonstráció zajlik, ezt pedig 72 órával az esemény előtt be kell jelenteni.

Közben a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közölte: Sólyom László államfő hivatalába kérette az igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint az illetékes rendőrségi vezetőket, hogy a kabinet ülése után részletes tájékoztatást adjanak a tegnap este történtekről.

A miniszterelnök és a kormány lemondását követelő tüntetők az este behatoltak a Magyar Televízió székházába; a rend hajnali 4 órára állt helyre. A Szabadság téren a tömeg több autót felgyújtott, a környéken felszedték a díszburkolatot, és vésőkkel estek neki a Szabadság téri szovjet hősi emlékműnek. Az összecsapásokban több mint 100 rendőr megsérült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyurcsány Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást