A pártok egymásra mutogatnak

Infostart
2006. szeptember 19. 01:02
A kormánypártok az ellenzéket, az ellenzék a koalíciós erőket és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt vádolja a Magyar Televízió Szabadság téri épületének ostroma miatt.

A Fidesz szerint az embereken a végső kétségbeesés és az elkeseredés lett úrrá, miután felismerték, a kormány hazudott a hatalom megtartása érdekében.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője az InfoRádióban úgy fogalmazott: súlyos hibát követtek el a kormánypártok, amikor a miniszterelnök májusi kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után nem vonták meg a bizalmat a kabinettől.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MTV székháza előtt tüntető emberek a Gyurcsány Ferenc hazugságai miatt megrendült demokrácia "következményeiként" jelentek meg az utcákon.

Gyurcsány Ferenc hazugságai miatt "a demokrácia alapjai sérültek meg, (...) ezek az emberek ennek a következményei" - mondta Navracsics Tibor az MTI-nek keddre virradó éjszaka az MTV-ben, ahol hétfő este a köztelevízió vendégeként jelent meg, és aztán a kialakult helyzet miatt bizonytalan ideig maga is az épületben rekedt.

"Az erőszakos cselekmények elítélendők minden körülmények között" - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, aki utalt arra: híreik voltak arról, hogy provokáció várható.

Soltész Miklós, a KDNP képviselője az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tehető felelőssé azért, hogy hazugságai elismerése után ilyen indulatok szabadulnak fel.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a tiltakozás erőszakos formáját visszautasítják.

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese tragikus eseménynek nevezte a Szabadság téren történteket.

Hock Zoltán az InfoRádióban azt mondta, hogy beláthatatlan következménye lehet a rendbontásnak.

A politikus ugyanakkor úgy fogalmazott: nem ok nélkül történtek az esti zavargások, a miniszterelnök most nyilvánosságra került májusi beszéde joggal váltotta ki a társadalom egy részének haragját.

Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy az MSZP - az MDF szerint - cinikusan reagált a hanganyag közzétételére.

Hock Zoltán hangsúlyozta: pártja ragaszkodik ahhoz, hogy a Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után kialakult helyzetet alkotmányos keretek között rendezzék, mert ez - mint mondta - az egész ország elemi érdeke.

Hozzátette: óriási felelősség terheli a kormányt, a koalíciós pártokat, a többi parlamenti erőt is, mert olyan sebeket lehet ejteni az ország lelkén, amelyeket nehéz lesz beforrasztani.

A koalíció pont fordítva látja

A szocialista frakcióvezető szerint egy olyan forgatókönyv valósul meg, amelyben talán meghirdetői sem hittek.

Lendvai Ildikó az InfoRádiónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi beszédére utalt, amely szerint minden voks kell, hogy meg tudjanak indulni a kormány ellen.

A Fidesz képviselője forradalomra szólított fel - mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve: a Fidesz szolidaritásáról biztosította a tüntetőket, és azt mondta, ne üljenek fel a kormány tervezett provokációjának.

Nehéz elhinni, hogy Wittner Mária a kormány kérésére provokál, nehéz elhinni, hogy a kormány kéri a demonstrációkat, törjenek be a Magyar Televízióba - közölte.

A frakcióvezető szerint a tévében látható képsorok csak meggyőzték őket, hogy az ország stabilitását megőrizzék, az ország többsége ezt akarja.

Kijelentette: a kormány dolga, hogy az ország stabilitását megőrizze.

A szabad demokraták elnöke szerint súlyos provokáció érte a rendőrséget és a fennálló rendet.

A rendőrök végzik a dolgukat - kommentálta Kuncze Gábor azt, hogy a rendőrök a Magyar Televíziónál visszaverték a rájuk támadó tüntetőket.

A pártelnök azt mondta: nem akar egyetlen pártot sem megnevezni, amely az események hátterében állhat, de szerinte a kormány legitimitását megkérdőjelező politikusi szövegek, amelyek megkérdőjelezték a választás eredeményeit teremtettek ilyen hangulatot.

Aki nézi a televíziót, kiválaszthatja, hogyan működjön tovább az ország: köpködéssel, kődobálással, vagy valamilyen más normális módon - mondta Kuncze Gábor.