Tüntetés: "mindenre kiterjedő nemzeti ellenállás"

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 18. 21:52
Óriási tapssal és hangos éljenzéssel fogadta mintegy 10 ezresre nőtt tömeg a fővárosi Kossuth téren azt a hírt, hogy a Fidesz teljes szolidaritást vállalt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását és a kormány távozását követelő demonstrálókkal.

Kerényi Imre rendező, a polgári körök rendezvényeinek egyik állandó szervezője a pódiumon kijelentette: a Fidesz hétvégi nagygyűlésén megkezdődik a rendszerváltás.

Éljenezte a szolid forradalmat, és hozzátette: ez a pár nap arról szól, hogy "a nép hatalmát intézményesíteni kell".

Beszédében úgy fogalmazott: kialakult a kettős hatalom Magyarországon, az egyik hatalmat "Gyurcsány Ferenc és klánja" birtokolja, de a másik hatalom birtokosa egyedül a nép lehet.

Mint mondta, minden nap tüntetni kell, és akkor szombatra lemond a kormány.

Kerényi Imre beszédét vastaps zárta, és a tömeg azt skandálta, hogy "vesszen Gyurcsány".

Wittner: a kormány lemondásáig kell kitartani


Tüntetés a Kossuth téren
- hétfő esti képek
(Fotók: Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Üdvrivalgás fogadta Wittner Máriát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is. Az egykori 1956-os halálraítélt beszédében felszólította a több ezres tömeget: addig ne hagyja el a teret, amíg a kormány nem adja be a lemondását.

Wittner Mária úgy fogalmazott: a kormány nagy adósságba verte az országot azzal, hogy kölcsönöket vett fel, amelyet a saját kampányára használt fel.

"El kell számoltatni a kormányt minden fillérrel" - fogalmazott.

Takács András: "csatlakozzanak a nép tömeges harcához"

Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke "a magyar értelmiség nevében" szólalt fel, és egy petíciót olvasott fel, amelyben arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy 48 órán belül távozzanak Magyarország "törvényhozói és végrehajtói hatalmából", és egyszersmind arra kérte a magyar honvédség és a rendvédelmi szervek egységeit, hogy "csatlakozzanak a nép tömeges harcához, és így tegyenek eleget törvényes kötelezettségeiknek".

Az egyik szónok szerint ha kérésük nem teljesül, mindenre kiterjedő nemzeti ellenállást helyeznek kilátásba.

A tömegben folyamatosan lengenek az Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlók.

Csurka: újra magyar világot kell teremteni

Újra magyar világot kell teremtenünk, ez a feladatunk - jelentette ki a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke a fővárosi Kossuth téren tartott demonstráción, hozzátéve: a tüntetők "munkája" túlmutat azon, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt nemsokára leváltják.

A tömegből egy férfi átugrott a kordonon túlra, ahonnan a rendőrök elvezették, miközben a tömeg indulatosan a kerítést rázva "ÁVH, ÁVH" felkiáltást skandált.

A tüntetésen egy férfi petárdát dobott a rendőrök közé, akiknek nem esett bántódása.

Az időközben megkétszereződött rendőri sorfal egyes rendőreinél a rohamsisak mellett már védőpajzs is van.

A rendőrök szemmel láthatóan higgadtan tűrik a provokációt. Eddig két embert vezettek el, akik az általuk felállított kordonon átmásztak; őket a rendőrök előállították.