Tüntetés - Csurka is felszólalt

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 18. 21:48
Újra magyar világot kell teremtenünk, ez a feladatunk - jelentette ki a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke a fővárosi Kossuth téren tartott demonstráción, hozzátéve: a tüntetők "munkája" túlmutat azon, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt nemsokára leváltják.

Csurka István kijelentette: "nem népfelkelést akar hirdetni", nem politikusként, hanem "72 éves magyar íróként" vesz részt a demonstráción.

A mintegy 10 ezres tömegből a beszéd közben több százan kiabálták: "nem kell Csurka!".

A pártelnök beszéde végén a tömegből többen sörösüveggel dobálták meg a rendőröket, és újból petárdát hajítottak a védőpajzzsal, valamint rohamsisakkal felszerelt rendőrök sorfala közé.

A rendőrök szemmel láthatóan higgadtan tűrik a provokációt. Eddig két embert vezettek el, akik az általuk felállított kordonon átmásztak; őket a rendőrök előállították.

Egyikük a zászlójával egy, a sorfalban álló rendőrre támadt, ezért hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indul ellene - mondta el Schőn Péter, a BRFK szóvivője.


Tüntetés a Kossuth téren
- hétfő esti képek
(Fotók: Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Az emelvényen egymást követik a szónokok, akik folyamatosan a kormányt és Gyurcsány Ferencet szidalmazzák, és folyamatos pfujolás mellett lengetik a nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat.

A tüntetésen megjelent, gulyáságyút vontató - Bethlen Farkas, Verőcemaros polgármestere vezette - traktor a beszédek közben elindult, és a Bajcsy-Zsilinszky út felé tart az Alkotmány utcán át.

A traktor útját nagy tömeg kíséri, az emberek a "Vesszen Gyurcsány, ébresztő!" jelszavat skandálják.
A traktor mellett haladó sokaságból egyre gyakrabban hallani az "Aki magyar, velünk tart" jelszót is, amit az 1956-os forradalom és szabadságharc utcai megmozdulásain is skandáltak.