Mit hozott a kormány első 100 napja?

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 17. 11:43
A szocialisták parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány első száz napjában megtette a legfontosabb intézkedéseket ahhoz, hogy a társadalmi stabilitás veszélyeztetése nélkül tegye rendbe az államháztartást. A Fidesz szóvivője ezzel szemben úgy látja, hogy az első száz nap "száz hazugságot hozott".

A kormány első száz napjában arra törekedett, hogy a politikai stabilitás megtartása mellett megteremtse a költségvetési egyensúlyt, illetve - sajátos baloldali szempontként - ügyeljen a társadalmi stabilitásra - mondta Lendvai Ildikó.

"Az első száz nap feladata az volt, hogy új választ adjon a rendszerváltoztató országok közös kihívására. (...) Úgy kell elérni gazdasági és költségvetési stabilitást, hogy közben ne boruljon fel a politikai és a társadalmi stabilitás" - közölte a szocialista frakcióvezető.

Hangsúlyozta, a kormányzati munka három pillére az egyensúlyteremtés, a reform és a fejlesztés.

Ezeken a területeken megtörténtek a legfontosabb intézkedések, illetve megvannak a további célok - tette hozzá a szocialista politikus.

A frakcióvezető szerint az intézkedések következtében növekedtek az adóterhek, ezzel ugyanakkor valamiféle arányosságot is próbált érvényesíteni a kabinet.

Hozzátette: megszüntetik az adófizetés alóli kibújás lehetőségét, csökkentik az államigazgatás kiadásait, kiszámítható szolgáltatásokat teremtenek, amelyekhez egyszerűbben lehet majd hozzáférni.

A politikus elmondta: a felsősoktatásban biztosítják az átjárhatóságot az államilag finanszírozott és a fizetős képzés között, valamint növelték a hallgatók lakhatási és szociális támogatását.

Az egészségügyben a vizitdíj bevezetésével a beteg megrendelővé válik és ellenőrző szerepe lesz - közölte Lendvai Ildikó.

"Száz nap, száz hazugság"

A Fidesz szóvivője úgy látja, hogy a kormány első száz napja "száz hazugságot hozott".

Az elmúlt száz napban becsapták az embereket, hazudtak Magyarországnak, hiszen adókat emeltek, bevezették a tandíjat, fizetőssé teszik az egészségügyet, emelték a gáz árát - írta közleményében Szijjártó Péter.

"Száz nap alatt tehát száz megszorítás, száz csapás; egy jobb élet reménye helyett az emberek értelmetlen megsarcolása: ez a száz nap mérlege" - fogalmazott az ellenzéki politikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter (Fidesz) reagálása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást