Gyurcsány-beszéd: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" (2. rész)

Infostart
2006. szeptember 17. 20:14
"Hazudtunk reggel, éjjel meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az országgyűlési választások után, május 25-én az MSZP-frakció alakuló ülésén. A www.inforadio.hu több részletben közli a kormányfő balatonöszödi beszédét.

Gyurcsány Ferenc kormányfő többször is megjegyezte: olyan őrült tempóban kell készíteniük a programot, hogy alig győzik. Megemlítette, hogy még meg kell állapodniuk az SZDSZ-szel és miniszteri problémáik vannak.

"A legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van: lehet, még egy picikét itt tesze-toszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai - amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni - segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább, nincsen!" - fogalmazott a kormányfő, aki rámutatott arra is, hogy nincs több idő elemezgetni a lépések hatásait.

A miniszterelnök a mielőbbi kiigazítás, a szeptemberben életbe lépő adójogszabályok fontosságát hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy az MSZP közeli gazdaságpolitikusokkal végigelemezték, végigszenvedték a lépéseket. Megjegyezte: sokan tévedésben vannak az ötletek pontos számait és hatásait illetően. Példaként említette, hogy az ingatlanadó kiterjesztése után sem folyna be összességében húszmilliárd forintnál több.

Kitért arra is, hogy minden téren lesznek érdemi, mély és jelentős javaslataik, ezek némelyike pedig meglepetést okozhat.

"Reform vagy bukás - nincs más. (...) Amikor azt mondom, hogy bukás, beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról és - nagyon őszintén mondom nektek - beszélek magamról is" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki fantasztikus dolognak nevezte a politikacsinálást, az ország vezetését.

"Fantasztikus dolog politikát csinálni, fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam (...) csinálni, mert egy dolog ambicionált, egy dolog fűtött: visszaadni a baloldal hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtania a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól. És tanulja meg magát nem őhozzájuk mérni, hanem a világhoz" - mondta.

"Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy - a rohadt életbe - jöttek páran, akik meg merték tenni, és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francba lesz majd az útiköltség-elszámolásuk, bassza meg. Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e helyük vagy nem. Hanem megértették azt, hogy másról szól ez a kurva ország" - fogalmazott emelt hangon Gyurcsány Ferenc.

"Azért érdemes politikusnak lenni itt, a 21. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat. Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani, tudom, ne vágjátok mindig a képembe. De csak ezért érdemes. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni" - mondta a miniszterelnök.